23 august: Ziua în care România a întors armele şi s-a alăturat Aliaților în lupta împotriva puterilor Axei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 23 august marchează o dublă sărbătoare în lumea muzicală românească. Andra Măruță și Paul Surugiu (Fuego) își aniversează ziua de naștere. Cei doi artiști clujeni împlinesc 37, respectiv 47 de ani. De asemenea, este ziua în care s-au născut mari personalități ale țării noastre: criticul literar, Mircea Iorgulescu și filosoful și fostul ministru al Culturii, Andrei Pleșu. 

Andra, moment special la „Românii au Talent” FOTO Arhivă
Andra, moment special la „Românii au Talent” FOTO Arhivă

1913: Sculptura Mica Sirenă

Danemarca  Mica Sirenă, din Copenhaga, este asaltată constant de mii de turişti şi nimeni nu reuşeşte să facă o poză jpeg

Sculptura Mica Sirenă, inspirată din personajul lui H. C. Andersen, a fost dezvăluită publicului, devenind una dintre cele mai faimoase atracţii turistice din lume. Este o statuie de bronz, de Edvard Eriksen, înfățișând o sirenă care devine om. Sculptura este expusă pe o stâncă lângă malul apei, pe promenada Langelinie din Copenhaga, Danemarca. Are 1,25 metri înălțime și cântărește 175 de kilograme.

1933: S-a născut Robert Floyd Curl Jr., chimist laureat al Premiului Nobel

S-a născut pe 23 august 1933 în Sweetwater, Texas, Statele Unite ale Americii și este un chimist renumit pentru contribuțiile sale în domeniul chimiei fizice și a structurii materiei la scară moleculară. A studiat la Universitatea Rice, unde a obținut licența în 1954 și doctoratul în chimie fizică, în 1957.

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Curl este legată de descoperirea moleculelor de carbon sferice, cunoscute sub numele de fulerene. Împreună cu Richard Smalley și Harold Kroto, el a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 1996, pentru descoperirea și cercetarea acestor structuri inedite.

Fulerenele, în special C60 (numit și buckminsterfulleren sau „buckyball” datorită asemănării sale cu geodezicele lui Buckminster Fuller), au deschis noi orizonturi în domeniul nanotehnologiei și au avut implicații semnificative în chimie, fizică și alte științe.

1943: S-a născut Mircea Iorgulescu, critic şi istoric literar

S-a născut în cătunul Scheau, comuna Valea Călugărească, județul Prahova. Este critic literar şi eseist, colaborator permanent al Biroului din Paris (1989-1992), redactor (1992-95) și director adjunct al Serviciului românesc al Europei Libere (1996-99), potrivit site-ului Europa Liberă. A absolvit Facultatea de limba şi literatura română a Universităţii Bucureşti (licenţiat în 1966).

Mircea Iorgulescu (1943 - 2011)

Între 1968-1970, a fost redactor la ziarul Munca, iar între 1971-1989, la România literară. Din 1989 s-a stabilit la Paris, unde a lucrat ca jurnalist radiofonic la RFI și Radio Europa liberă. La RFI a fost colaborator permanent între 1989 şi 1992, în 1995 şi din 2000 până în 2008, când a fost pensionat pentru limită de vârstă. Între anii 2006 şi 2008 el a fost responsabilul redacției în limba română.

Printre lucrările sale, până la plecarea din țară, amintim: Al doilea rond (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1976), Scriitori tineri contemporani (Editura Eminescu, Bucureşti, 1978; premiul Uniunii Scriitorilor), Firescul ca excepţie (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1979), Critică şi angajare (Editura Eminescu, Bucureşti, 1981), Ceara şi sigiliul (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982; premiul Academiei), Prezent (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1985).

A murit pe 7 iunie 2011, la Paris.

Regele Mihai
Regele Mihai

1944: România în cel de-al Doilea Război Mondial

România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) l-a demis şi arestat pe mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului şi preşedintele Consiliului de Miniştri.

S-a format guvernul condus de Constantin Sănătescu.

1948: S-a născut Andrei Gabriel Pleşu, filosof, fost ministru al Culturii

S-a născut pe 23 august 1948 în București. Este un intelectual renumit, filosof, eseist, scriitor, fost ministru al Culturii și personalitate de marcă în viața culturală și academică a țării.

andrei plesu dilema veche

A absolvit Liceul „Spiru Haret” din București în 1966, apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, secția istoria și teoria artei. În 1980 a obținut titlul de doctor în istoria artei cu teza „Sentimentul naturii în cultura europeană”. Între 1975-1977 a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn și în perioada 1983-1984, bursier la Universitatea din Heidelberg.

În timp ce era student, a devenit membru al Partidului Comunist Român. A fost exclus din PCR, în mai 1982 ca urmare a implicării sale în așa-numita „afacere a Meditației Transcendentale”, instrumentalizată de puterea comunistă pentru a compromite mai mulți membri ai intelectualității vremii; pe lângă Pleșu, între cei vizați de acțiunea regimului comunist, se numărau sculptorul Ovidiu Maitec și scriitorul Marin Sorescu. A fost „exilat” la Tescani și i s-a luat dreptul de semnătură.

După Revoluția din 1989, Pleșu a avut mai multe poziții importante în cadrul administrației și vieții publice din România. În perioada 1990-1991, a fost ministru al Culturii în primul guvern post-comunist al României, contribuind la reformele și schimbările în domeniul cultural.

A fondat revista culturală Dilema (mai târziu redenumită Dilema Veche). Pleșu a realizat împreună cu Gabriel Liiceanu câteva emisiuni de televiziune, printre care „50 de minute cu Pleșu și Liiceanu” (2011).

Ca scriitor, înregistrează un important succes de stimă și de public (critica îl consacră dinainte de 1989 - N. Manolescu, Monica Lovinescu etc. -, cărțile sale cuprind azi constant tiraje de zeci de mii de exemplare) cu volumele „Minima moralia(1988), „Jurnalul de la Tescani” (1993) și „Despre îngeri(2003).

1976: S-a născut Paul Surugiu (Fuego), cântăreț

Paul Surugiu, cunoscut sub numele de scenă Fuego, s-a născut la Turda, județul Cluj.

concert Fuego jpg

Este absolvent al Facultății de Actorie (teatru) de la București, unde i-a avut ca profesori pe Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, pianista Viorica Rădoi, criticul Ileana Berlogea și muzicianul Marius Țeicu.

Fuego și-a început cariera muzicală de la o vârstă fragedă. În anul 1993, el a urcat pe scena Festivalului de la Mamaia. Debutul său național a avut loc odată cu participarea concursul de muzică „Cântarea României”. Totodată, în anii 1990, și-a lansat la Turda primele melodii și materiale discografice sub îndrumarea compozitorului și orchestratorului Alexandru Malschi. De asemenea, a absolvit Școala Populară de Artă din Cluj-Napoca, iar de la vârsta de 16 ani, din 1992, a început să ia lecții de canto cu compozitorul George Grigoriu.

Până în prezent, el a lansat peste 30 de albume de studio, a înregistrat mai mult de 600 de cântece și a fost premiat cu cinci discuri de aur și două de platină. În afara carierei sale muzicale, Fuego este și un om de televiziune. Carisma sa și contribuțiile la scena muzicală din România l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști ai țării.

1986: S-a născut Andra Măruţă, cântăreață

Alexandra Irina Mihai, cunoscută mai bine sub numele de scenă Andra, s-a născut pe 23 august 1986 în Câmpia Turzii, Cluj.

andra finala jpg

Andra și-a început cariera muzicală încă din copilărie, demonstrând un talent incontestabil în muzică. La vârsta de 7 ani, a avut prima sa apariție într-un concurs muzical difuzat de TVR, numit „Tip Top Minitop”, interpretând piesa „I Will Always Love You”, a lui Whitney Houston. În timpul adolescenței, Andra și-a continuat evoluția în lumea muzicii, abordând atât muzica pop, cât și muzica populară românească. La vârsta de 11 ani, ea a câștigat primul loc la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorică Toamna Arieșeană.

Cariera sa în muzică s-a consolidat odată cu lansarea primului său album single, care a avut loc în anul 2001, când Andra avea doar 14 ani. De atunci, ea a continuat să se mențină în topurile muzicale din România, piesele sale ajungând în Romanian Top 100.

Andra a reușit să cucerească audiențele nu doar cu muzica sa, ci și prin aparițiile sale televizate. Ea a fost și este prezentă în emisiuni TV, precum „Românii au Talent”. În cariera sa muzicală a colaborat cu numeroși artiști consacrați.

Printre aceste hit-urile lansate se numără: „K. la Meteo”, în colaborare cu What's Up, „Inevitabil va fi bine”, „Atâta timp cât mă iubești!”, cu Marius Moga, „Avioane de hârtie” cu Shift și „Aici cu mine”, cu Proconsul și Ștefan Bănică.

Până în prezent, Andra a lansat 12 albume, iar single-urile sale au avut un real succes în țară și în străinătate, vânzând peste 500.000 de copii. Carisma și vocea sa puternică au făcut-o una dintre cele mai apreciate și iubite personalități din industria de divertisment din România. Este căsătorită cu prezentatorul TV, Cătălin Măruță, împreună cu care are doi copii: David și Eva Măruță.

2008: A murit Thomas Huckle Weller, virusolog, laureat al Premiului Nobel

S-a născut pe 15 iunie 1915, în Michigan, Statele Unite și a trecut în neființă pe 23 august 2008. A fost un medic și cercetător american cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul virusologiei și imunologiei.

Una dintre cele mai notabile realizări ale sale a fost dezvoltarea, în anii 1940, a unei tehnici pentru cultivarea virusului polio în țesuturi umane, ceea ce a permis dezvoltarea și testarea vaccinurilor împotriva poliomielitei. Această tehnică a facilitat eforturile lui Jonas Salk și Albert Sabin în dezvoltarea vaccinurilor care au contribuit semnificativ la controlul și eradicarea poliomielitei în întreaga lume.

Pentru contribuțiile sale în cercetarea virusului polio și pentru dezvoltarea tehnicilor de cultivare a virusurilor în culturi celulare, Thomas Huckle Weller a fost distins în 1954 cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, alături de John Enders și Frederick Robbins.

În afară de cercetările legate de poliomielită, Weller a adus contribuții importante în domeniul virusologiei generale și al bolilor virale. Munca sa a avut un impact semnificativ asupra înțelegerii modului în care virusurile interacționează cu organismul uman și asupra dezvoltării strategiilor pentru prevenirea și tratarea bolilor virale.

  • Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi (ONU).
  • Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului (Ziua internaţională a panglicii negre)
Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite