Washingtonul cere UE să nu relaxeze sancţiunile impuse Moscovei

Washingtonul cere UE să nu relaxeze sancţiunile impuse Moscovei

FOTO Arhivă

Europa nu trebuie să-şi relaxeze sancţiunile impuse Rusiei, pentru că Moscova reprezintă „o ameninţare care continuă să crească”, a avertizat marţi, la Bruxelles, un oficial american de rang înalt, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uniunea Europeană (UE) a adoptat o serie de sancţiuni după anexarea Crimeei de către Rusia şi în urma implicării acesteia în destabilizarea Ucrainei, însă o serie de guverne - între care cele din Italia şi Austria - cer ca acestea să fie ridicate.

Un colaborator al secretarului de Stat american Mike Pompeo, David Tessler, a anunţat la Bruxelles, în faţa presei, că Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni vizând Moscova, în urma tentativei de otrăvire a unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, cu un agent neurotoxic, noviciok, în martie, la Salisbury, în regatul Unit.

Succesul sancţiunilor depinde de o coordonare strânsă cu Europa, a insistat Tessler.

Oficialul american a efectuat un tur al capitalelor europene, cu scopul de a apăra acest demers.

„Sancţiunile noastre trebuie să rămână ferme, până când observăm o schimbare de comportament a Moscovei, pe care o dorim cu toţii”, a subliniat el.

”Noi nu considerăm justificată o relaxare a sancţiunilor până nu există o schimbare completă de comportament şi ruşii nu-şi pun în aplicare complet angajamentele”, a insistat el.

David Tessler a precizat că efectuat vizite în Austria, unde partidul de extremă dreapta FPÖ, care cafe parte din coaliţia guvernamentală, îşi afişează simpatia faţă de Vladimir Putin.

Preşedintele rus a fost invitat la căsătoria ministrului austriac de Externe şi a dansat cu Karin Kneissl vara aceasta. Evenimentul a fost foarte mediatizat.

Tessler şi-a anunţat intenţia de a efectua în curând o vizită la Roma, unde Liga (extrema dreaptă), care face parte din coaliţia guvernamentală, pledează în favoarea ridicării sancţiunilor europene impuse Moscovei.

„Ameninţarea rusă se agravează, în pofida sancţiunilor americane şi europene”, a subliniat el.

„Aceasta nu este, pentru noi, o dezbatere teoretică. Este vorba despre o ameninţare clară şi este necesar să o contracarăm”, a insistat el.

Sancţiunile europene impuse Rusiei constau într-o „listă neagră” pe care sunt înscrise numele a 155 de persoane şi 44 de entităţi, ale căror active au fost blocate şi cărora li s-a impus restricţii de călătorie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările