SUA: Preţurile caselor revin la nivelul dinainte de criză

SUA: Preţurile
caselor revin la nivelul dinainte de criză

Cea mai slabă creştere s-a înregistrat în New York

Dacă în urmă cu doi ani americanii îşi scoteau casele la vânzare cu doar un dolar, piaţa imobiliară din SUA dă semne de revenire. În martie, preţul locuinţelor a urcat cu 10,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere consemnată în ultimii şapte ani.

Potrivit indicelui imobiliar Standard & Poor's/Case-Shiller, care analizează preţurile locuinţelor din 20 de oraşe importante, este a treia lună consecutivă de creştere pentru piaţa imobiliară americană. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în Phoenix (22,5% în ultimele 12 luni), San Francisco (22,2%) şi Las Vegas (20,6%). Potrivit indicelui, Cel mai redus ritm de creştere s-a înregistrat în New York City (2,6%), Cleveland (4,8%) şi Boston (6,7%).

„Majorarea preţului locuinţelor îi va încuraja pe mulţi proprietari să-şi scoată casele la vânzare. Piaţa locuinţelor se îmbunătăţeşte cu siguranţă“, a declarat pentru Associated Press Maninder Sibia, economist la Economic Advisory Service.

Redresarea pieţei locuinţelor, care încă se află cu 29% sub nivelul de vârf înregistrat în iulie 2006, va genera locuri de muncă în sectorul construcţiilor şi va stimula creşterea economică, mai spun specialiştii.

Un prim impuls pieţelor financiare a fost dat marţi, când investitorii, încurajaţi de rezultatele indicelui imobiliar, au făcut ca indicele bursier Dow Jones, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de companii din Statele Unite, să înregistreze o creştere de 0,7%, un nou record. Creşterea indicelui a fost încurajată şi de un raport privind comportamentul consumatorilor din SUA. Potrivit acestuia, încrederea consumatorilor a crescut la 76,2% în mai, cel mai ridicat nivel din februarie 2008. „Gospodăriile americane sunt în regulă în ciuda celui mai recent regres economic cauzat de austeritatea bugetară, întruchipată de taxe mai mari şi reduceri de cheltuieli guvernamentale“, a declarat pentru BBC Millan Mulraine, economist la TD Securities.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările