SUA declasifică o serie de documente legate de programul de supraveghere a comunicaţiilor telefonice

SUA declasifică o serie de documente legate de programul de supraveghere a comunicaţiilor telefonice

James Clapper FOTO Reuters

Directorul Serviciilor de Informaţii Naţionale al SUA, James Clapper, a autorizat miercuri declasificarea a trei documente în legătură directă cu programul de interceptarea telefonică dat în vileag de fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, informează EFE şi Reuters.

„În interesul creşterii transparenţei, directorul Serviciilor naţionale de Informaţii a autorizat declasificarea şi publicarea documentelor legate de colectarea datelor telefonice”, se arată în comunicatul emis miercuri.

Documentele declasificate includ două rapoarte, din 2009 şi 2011, privind „Programul de Colectare în Masă” al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), în baza Patriot Act (Legea Patriotă), aprobată după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi al cărei articol 215 permite înregistrarea comunicaţiilor private dacă acest lucru ajută la lupta împotriva terorismului.

Patriot Act  a fost promulgată de preşedintele de atunci, George W. Bush, în octombrie 2001 şi urmărea să întărească SUA „prin facilitarea de instrumente potrivite pentru interceptarea şi combaterea terorismului”.

Un al treilea document reprezintă un ordin din aprilie 2013 de la Curtea care supervizează supravegherea comunicaţiilor de către agenţiile americane de informaţii. Acesta descrie modul în care trebuie stocate şi accesate datele colectate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările