Statele Unite denuţă decizia lui Erdogan privind blocarea accesului la Twitter în Turcia

Statele Unite
denuţă decizia lui Erdogan privind blocarea accesului la Twitter în Turcia

Departamentul de Stata al SUA este critic la adresa prim-ministrului tuc Erdogan. FOTO: state.gov

Administraţia de la Washington a denunţat vineri decizia prim-ministrului turc, Recep Tayyip Erdogan, privind blocarea accesului la Twitter, Departamentul de Stat considerând că un astfel de demers este „contrar dorinţei exprimate de Turcia de a fi un model de democraţie”, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Statele Unite susţin libertatea de exprimare în Turcia şi se opun oricărui obstacol. Cerem Guvernului turc să restabilească accesul cetăţenilor (turci) la Twitter şi să asigure un acces liber la toate reţelele de socializare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

„Guvernele democratice trebuie să accepte să asculte voci care sunt în dezacord. Presa independentă şi exprimarea fără piedici constituie elemente esenţiale ale societăţilor deschise şi democratice", a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane " cu acţiunile lor, a adăugat reprezentanţa administraţiei de la Casa Albă.

Interzicerea Twitter în Turcia este fără fundament, inutilă şi laşă. Poporul turc şi comunitatea internaţională o vor considera ca fiind o cenzură", a comentat pe contul ei de Tweeter Neelie Kroes, comisarul europeanpentru Agenda Digitală.

Autorităţile turce din domeniul telecomunicaţiilor (TIB) au anunţat joi seară că au blocat accesul la Twitter pe baza unui ordin judecătoresc, după ce premierul Erdogan a ameninţat că va interzice această reţea de socializare, în semn de represalii pentru publicarea înregistrărilor unor conversaţii telefonice care îl implică într-un scandal de corupţie.

Blocarea accesului la Twitter are loc cu câteva zile înainte de alegerile municipale din 30 martie, care, potrivit specialiştilor, vor avea alura unui veritabil "referendum" contra lui Erdogan.

Convorbirile telefonice publicate recent pe reţeaua Twitter, a căror autenticitate nu a fost stabilită, sugerează că premierul Erdogan i-a cerut fiului său să ascundă sume importante de bani.

Interceptările telefonice au fost caracterizate de Erdogan ca fiind o „înscenare”, acesta ameninţând că va lua toate măsurile necesare pentru a apăra „securitatea ţării”. „Nu vom permite aşa ceva. Vom lua măsurile de interzicere a reţelei Twitter deoarece securitatea ţării este în joc”, a mai spus recent premierul turc, citat de Reuters

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: