Reacţii dure în privinţa Iranului în timpul vizitei Secretarului de Stat american în Emirate

Reacţii dure în privinţa Iranului în timpul vizitei Secretarului de Stat american în Emirate

Mike Pompeo (dreapta) şi şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a declarat marţi că SUA şi aliaţii săi din Golful Persic vor să-i arate Iranului că acţiunile sale „au un cost foarte ridicat” şi au accentuat avertismentele după ce Teheranul a ameninţat că va întrerupe aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu, relatează Abc News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comentariile lui Pompeo au venit în contextul vizitei sale din Emiratele Arabe Unite, un aliat al SUA, care găzduieşte aproximativ 5.000 de forţe militare americane într-o bază aeriană de interes şi în cel mai aglomerat port american din străinătate.

Acesta a venit cu aceste reacţii în timpul unui interviu pentru Sky News Arabia, un canal de ştiri deţinut de către un membru al familiei Abu Dhabi. Pompeo a vorbit şi în contextul în care Emiratele Arabe Unite au privit cu suspiciune de mai multă vreme Iranul şi acordul ei nuclear, din care preşedintele Donald Trump s-a retras recent.

Secretarul american a explicat că presiunile financiare asupra Iranului au fost puse pentru a-i atrage atenţia asupra comportamentului negativ. „Aşadar, este o gamă largă, o serie de sancţiuni care vizează nu poporul iranian, ci mai degrabă vizează misiunea de a convinge regimul iranian că comportamentul său malign este inacceptabil şi că are un cost foarte ridicat pentru aceştia”, a declarat Pompeo.

Reacţia secretarului vine totodată şi în contextul în care preţurile globale ale petrolului au crescut pe baza aşteptărilor ca SUA să-şi convingă aliaţii să oprească importul de ţiţei din Iran şi punâng astfel o piedică furnizării mondiale de energie, În acelaşi timp, aliaţi americani precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit au declarat că sunt dispuse să  mărească producţia dacă e nevoie. Totuşi, nu este clar dacă producţia suplimentară ar putea satisface toată cererea.

„Iranul ar trebui să ştie că America se angajează să menţină liniile maritime deschise pentru a asigura disponibilitatea tranzitului de petrol către întreaga lume. Acesta este angajamentul pe care l-am avut timp de zeci de ani” a mai subliniat Pompeo.

În timpul vizitei sale, Pompeo s-a întâlnit cu prinţul coroanei din Abu Dhabi, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nayhan şi cu Ministrul de Externe Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările