Preferinţele politice ale americanilor au avut fluctuaţii mari în 2021: Partidul Republican îşi revine

Preferinţele politice ale americanilor au avut fluctuaţii mari în 2021: Partidul Republican îşi revine

Democraţi versus republicani FOTO SHUTTERSTOCK

În 2021 s-au păstrat tendinţele anilor trecuţi ale populaţiei americane de a prefera Partidul Democrat în defavoarea celui Republican, dar anul trecut s-au observat fluctuaţii mai mari ale înclinaţiilor politice, mai ales printre cei ce se declară independenţi, adică cei mai mulţi americani, arată sondajele Gallup.

Ştiri pe aceeaşi temă

În medie, 46% dintre americani se declară democraţi sau înclinaţi spre Partidul Democrat, faţă de 43% care se declară republicani sau înclinaţi spre Partidul Republican.
 
Totuşi, au existat fluctuaţii foarte mari pe parcursul anului astfel încât, dacă la începutul anului Partidul Democrat avea un avantaj de 9 procente, la sfârşitul anului Partidul Republican a trecut în faţă cu un avantaj de 5 procente.
 
Sondajele Gallup sunt telefonice şi s-au efectuat pe mai mult de 120.000 de americani care au fost chestionaţi în privinţa aderenţei politice la unul din partide sau, în cazul independenţilor, dacă au preferinţe democrate sau republicane.
 
În primul trimestru al anului, democraţii conduceau cu 9% (cel mai mare avantaj faţă de republicani din 2012), ca în ultimul trimestru republicanii să preia conducerea cu 5%, ceea ce s-a întâmplat doar de patru ori din 1991, de când se realizează sondajele Gallup.
 
Aceste fluctuaţii în preferinţele politice corespund scorurilor de popularitate ale ultimilor doi preşedinţi, Donald Trump şi Joe Biden.
 
Donald Trump şi-a încheiat mandatul cu un scor de aprobare de 34% după ce a scăzut cu 10% pe fondul gestionări pandemiei şi ulterior revolta de la Capitoliu condusă de susţinătorii săi.
 
Joe Biden a pornit cu un scor favorabil relativ ridicat, ce s-a menţinut în vară, când SUA au început vaccinarea în masă, ca să înceapă să scadă după următorul val pandemic cu varianta Delta, dar şi cu retragerea haotică din Afganistan care a dus la un nivel de popularitate de puţin peste 40%. Cu o inflaţie ridicată şi în mijlocul unui nou val pandemic cu varianta Omicron, scorul de aprobare se menţine scăzut pentru actualul preşedinte american.
 
La începutul anului 49% dintre americani spuneau că sunt democraţi sau au inclinaţie democratică faţă de 40% ce se prezentau ca republicani sau cu înclinaţii republicanii.
 
Apoi situaţia a început să se schimbe - preferinţele pentru republicani au început să crească, la 43%  şi apoi la 45% şi la 47% la finalul anului, pe măsură ce şi scorul de popularitate a lui Biden scădea.
 
Democraţii au avut avantaje de cinci,şase puncte procentuale în faţa republicanilor în fiecare an din 2016 până în 2020.
 
Cei mai mulţi americani se identifică ca independenţi - în 2021, 29% s-au declarat democraţi, faţă de 27% republicani şi 42% independenţi.
 
La începutul lui 2021, avantajul Partidului Democrat a atins niveluri nemaivăzute în aproape un deceniu. Până în al treilea trimestru, acele câştiguri ale democraţilor s-au evaporat pe măsură ce aprobarea faţă de Biden a scăzut.Vânturile politice au continuat să devină mai favorabile republicanilor în al patrulea trimestru, oferind Partidului Republican un avantaj pe care nu l-a mai atins în mai bine de 25 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările