O companie americană retrage de pe piaţă un balansoar care ar fi cauzat moartea a 32 de bebeluşi

O companie americană retrage de pe piaţă un balansoar care ar fi cauzat moartea a 32 de bebeluşi

FOTO Arhivă

Compania Fisher Price a retras de pe piaţă aproape cinci milioane de balansoare pentru bebeluşi, decizia fiind luată în urma unei anchete a agenţiei americane pentru protecţia consumatorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform agenţiei americane pentru protecţia consumatorilor, 32 de bebeluşi au murit în balansoarul Rock’n Play, lansat pe piaţă în 2009 de Fisher Price.

Unul dintre victime este Ezra, care a murit la numai cinci luni. „Stătea cu faţa în jos în balasoar, îşi pierduse cunoştinţa“, spun părinţii săi, Keenan şi Evan Overton.

În general, bebeluşii s-au sufocat după ce s-au întors pe spate în balasoar în timp ce nu erau asiguraţi în centură.

În urma acestor incidente, Academia Pediatrică Americană a descris produsul respectiv ca fiind „mortal“.

În instrucţiuni, Fisher Price recomandă ca balansoarul Rock’n Play să nu fie folosit în cazul copiilor mai mari de trei luni şi nici de către cei care au învăţat să se întoarcă pe spate. Mai mult, părinţii sunt sfătuiţi în mod clar să prindă centurile atunci când bebeluşul se află în balansoar.

Directorul general al Fisher Price susţine în continuare că produsul este sigur, dar a decis să-l retragă în urma investigaţiei.

„Am anunţat astăzi retragerea de pe piaţă a balasoarelor Rock ’n Play. Deşi suntem convinşi de siguranţa specificaţiilor sale, am decis alături de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului că aceasta e decizia cea mai bună“, a spus Chuck Scothon.

Acum câţiva ani, organizaţia Commercial Free Childhood a acuzat produsul cu pricina că afectează dezvoltarea copiilor.

Commercial Free Childhood a atras în mod public atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru copiii de vârstă foarte mică achiziţionarea unui balansoar de la Fisher Price ce poate fi dotat cu iPad, în aşa fel încât aceştia să stea liniştiţi şi să se uite la desene sau la tot felul de aplicaţii distractive.

Directorul organizaţiei, Susan Linn, a adus ca argument pentru retragerea produsului de pe piaţă recomandările făcute de psihologi şi pediatri, conform cărora copiii mai mici de doi ani nu ar trebui lăsaţi la televizor, iar după doi ani ar trebui să aibă acces numai două ore pe zi la televizor sau la diverse dispozitive tehnologice. 

Conform specialiştilor, în primii ani de viaţă copiii trebuie să înveţe din interacţiunea cu părinţii şi să exploreze mediul înconjurător, în timp ce abuzul de tehnologie le limitează capacitatea de dezvoltare. De asemenea, copiii trebuie să  fie încurajaţi să fie activi, lăsaţi să se târască, să interacţioneze cu cei din jur, să atingă obiecte diferite, nu să stea pasivi într-un scăunel, timp de ore întregi, cu privirea pironită într-un ecran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: