Suntem bombardaţi cu tot felul de fraze explozive precum „securitatea energetică“, „securitatea alimentară“, „securitatea financiară“, „securitatea militară“... dar toţi politicienii din ultimii 30 de ani nu au reuşit să înţeleagă că noi avem nevoie de cinci mii de grupuri sanitare în interiorul şcolilor, nu în exteriorul lor.

S-a dus Iohannis în SUA să discute chestiuni extrem de importante: „securitate energetică“ a României. Adică am uitat de spitalele insalubre, mai degrabă cocine în care se duc oamenii să moară liniştiţi, am uitat de faptul că e mai uşor să mergi cu avionul la Paris decât cu maşina de la Bucureşti la Braşov, am uitat că 90% din locuinţele din mediul rural nu dispun de grupuri sanitare şi branşamente la apă şi canalizare.

Ce să mai, pentru noi, exact în acest moment, cea mai importantă chestiune este „securitatea energetică“. Mă simt zgâriat pe timpan când aud astfel de fraze, mai ales când discutăm de o ţară, cea mai bogată din Uniunea Europeană, dar cu cei mai săraci oameni. Iar asta nu datorită unor entităţi străine conspiraţioniste care au pus gând rău bravului popor român, ci pentru că pur şi simplu în 1989 am avut parte de o lovitură de stat şi un grup infracţional a pus mână pe România şi o ţine captivă de 30 de ani.

Dar sigur că „securitatea energetică“ a României este una extrem de importantă, că doar de aia s-a dus preşedintele României tocmai peste ocean. El s-a deplasat acolo cu demnitate, vertical, nu precum un vasal, să spună americanilor că ce este în pământul românilor va rămâne şi trebuie exploatat în interesul românilor. Nu, pentru că dacă te comporţi precum un vasal, vei fi tratat precum un vasal. Mai mult decât atât, şi ceilalţi se vor duce să discute direct cu stăpânul, că doar nu pierde timpul nimeni cu servitorii.

Avem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mari resurse de gaz şi petrol. Cu ce ne ajută acest lucru? Noi mergem să căutăm prin alte părţi securitatea energetică, când în fapt noi ar fi trebuit să fim cei care o împart? Ne ducem dincolo de ocean ca să ni se arate iar pisicuţa, adică ameninţarea gravă pe care Federaţia Rusă o exercită asupra României şi de cât de cuminţi trebuie să fim noi?

Păi asta cu Rusia a cam trecut şi nu mai sperie pe nimeni. Politicienii români au meritul colosal că au reuşit ca în ultimii 30 de ani să distrugă mai mult decât a făcut războiul între 1940-1945, sau Rusia Sovietică după 1945, sau fanarioţii cu mult înaintea lor. Băieţii ăştia sunt mici copii pe lângă ce bombe atomice sunt ai noştri.

Ce să mai, sper că vă simţiţi bine în vacanţă, că de grupurile sanitare din fundul curţii poate se vor ocupa alţii. Noi discutăm acum chestiuni importante: „securitatea energetică“.