Cum s-a dat de gol un mexican trimis de Rusia pe urmele unui informator

Cum s-a dat de gol un mexican trimis de Rusia pe urmele unui informator

FOTO misabogados.com.mx

Seviciile ruse de informaţii au recrutat un cetăţean mexican pentru a da de urma unui fost informator FBI, dar acesta s-a dat de gol şi a fost arestat luni în Statele Unite, relatează Daily Beast.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hector Alejandro Cabrera Fuentes, cetăţean mexican, a fost recrutat de un oficial rus anul trecut, relatează presa locală din Miami şi Departamentul de Justiţie. 
 
Misiunea lui era să dea de urma unui fost informator FBI care a furnizat guvernului SUA detalii despre operaţiuni ale Rusiei implicând interese de securitate naţională. El apare în documente sub descrierea de „sursă confidenţială” a departamentului de contrainformaţii al FBI.
 
Fuentes a fost instruit să închirieze o locuinţă într-o anume zonă din Miami, iar la începutul lunii a mers la Moscova pentru a primi instrucţiunile finale: i s-a spus ce maşină trebuie să localizeze, să-i ia numărul şi să observe „locaţia fizică” a vehiculului.
 
Urma să se reîntâlnească cu recrutorul său la Moscova în aprilie sau mai 2020 pentru a transmite informaţiile.

Planul a fost însă compromis după ce, ajuns la Miami împreună cu soţia sa mexicană, Fuentes a încercat să intre în incinta complexului unde locuia informatorul în spatele unei maşini. Maşina sa, un Chrysler sedan închiriat, a atras atenţia paznicilor care s-au apropiat. Chiar în acele momente soţia lui Fuentes a ieşit din maşină şi a fotografiat plăcuţa maşinii informatorului. 
 
Întrebat de paznici ce caută acolo, Fuentes a spus că a venit în vizită la cineva şi a dat un nume pe care paznicii nu l-au recunoscut, astfel că i s-a cerut să părăsească proprietatea.
 
Două zile mai târziu, soţii au încercat să se întoarcă în Mexic, dar au fost opriţi la controlul de securitate: pe telefonul soţiei, într-un folder „recent şters”, agenţii au descoperit fotografiile cu numerele maşinii informatorului. Aceeaşi fotografie a fost găsită şi pe telefonul lui Fuentes. Soţia lui i-o trimisese pe WhatsApp.
 
Luat la întrebări, Fuentes a recunoscut în cele din urmă că fusese însărcinat de un oficial rus să facă poza, iar pe telefonul său au fost găsite mesajele între el şi oficial care dovedeau acest lucru.
 
La prima înfăţişare la tribunal marţi mexicanul, care ar fi fost rezident în Singapore, a declarat: „Familia mea nu ştie că mă aflu aici”.
 
Fuentes a recunoscut că are o a doua familie în Rusia şi a explicat că la întâlnirile de la Moscova cu oficialul rus acesta din urmă i-ar fi promis că-l poate ajuta să-şi scoată familia din ţară.
 
„Putem să ne ajutăm reciproc”, i-ar fi spus agentul.
 
„Sursa confidenţială” urmărită de Fuentes şi de oficialul rus ar putea fi de fapt un dezertor. În 2017, o sursă CIA cu acces la dosare şi la cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi dezertat după ce a alertat SUA despre planurile lui Putin de a se amesteca în alegerile din 2016.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: