Cine se află în spatele atentatului din Boston? Analiştii exclud implicarea unei organizaţii teroriste internaţionale

The Boston Globe publică imagini tulburătoare cu haosul creat după exploziile de la maratonul din Boston

Cei mai mulţi americani s-au întrebat, după atacul terorist din Boston, dacă acesta a fost opera unor terorişti islamişti, dar analiştii cred că este mult mai probabil să fi fost de cineva din interior.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reporterul CBS John Miller a vorbit, imediat după incident, despre un saudit în vârstă de 20 de ani care fusese oprit de spectatori imediat după prima explozie.

„L-au văzut fugind dinspre dispozitiv“, a spus Miller, citat de „Deutsche Welle“.

„Oricine ar fugi, dar această persoană a mai fost observată anterior. Un civil îl urmăreşte, îl doboară şi îl predă poliţiei din Boston. Individul, se observă, a suferit arsuri. Asta înseamnă că era destul de aproape de locul deflagraţiei, dar nu atât de aproape încât să fie rănit aşa cum au fost alte persoane“.

Bărbatul a fost interogat în spital, iar poliţia l-a descris drept „cooperant“. A răspuns întrebărilor şi a negat că ar fi implicat în atac. Cu toate acestea, apartamentul său a fost cercetat. 

Nu a fost arestat şi nu au fost formulate acuzaţii împotriva lui, deoarece este „prea devreme pentru a fi considerat suspect“, dar identitatea atacatorului a rămas în continuare sub semnul întrebării.

Un cetăţean american?

Deocamdată, nicio organizaţie teroristă nu a revendicat acest atac. Paul Rogers, consultant în domeniul securităţii , crede că este un atac „mai degrabă domestic“. „The New York Times“  a precizat, de asemenea, că dispozitivele utilizate în atacul de luni sunt similare celor care au provocat explozia din Atlanta, în 1996, care a ucis două persoane şi a rănit alţi peste 100 de oameni.

Un alt consultant în domeniul securităţii, Adam Montella, exclude implicarea unei organizaţii teroriste internaţionale.

Din punct de vedere istoric, răufăcătorii şi alte grupuri străine sunt rapide în a revendica atacul, dar nu ar revendica un atac pe care nu l-au provocat“.

Pe de altă parte, indivizii care acţionează pe cont propriu tind să nu revendice atacurile.

Miza atacului, necunoscută

Dacă nu este vorba despre un atentat al organizaţiei Al Qaeda, cine s-ar putea afla în spatele atacului ?

„Sunt o mulţime de aşa-zise grupuri teroriste domestice în Statele Unite“, spune Montella şi adaugă că ar fi existat mai multe motive care să declanşeze o astfel  de reacţie.

Deşi preşedintele Obama şi autorităţile au ezitat iniţial să eticheteze atacul drept unul terorist, administraţia americană l-a tratat astfel, ca pe o ameninţare la adresa securităţii naţionale. 


Citeşte toate articolele despre atentatul terorist de la Boston

Atentatul din Boston: Una dintre bombe a fost plasată într-o oală sub presiune

Autorităţile americane au aflat noi informaţii despre dispozitivele explozive care au provocat decesul a trei persoane şi rănirea altor 176 de oameni, în Boston.

Atentatul de la Boston: Fotografiile şi înregistrările video joacă un rol-cheie în anchetă

Anchetatorii americani au început marţi să cerceteze minuţios miile de fotografii şi imagini video luate în cursul dublului atentat comis în timpul maratonului de la Boston, adresând publicului noi apeluri pentru a contribui la identificarea autorilor crimei.

VIDEO Preşedintele Barack Obama merge joi la locul atentatului de la Boston

Preşedintele american Barack Obama se va deplasa joi la Boston pentru o ceremonie religioasă în memoria victimelor dublului atentat cu bombă care a îndoliat luni reşedinţa statului Massachusetts.

Anchetatorii americani au pornit în vânătoarea de indicii în cazul atentatului din Boston

O suprafaţă întinsă din centrul oraşului Boston a fost izolată marţi de poliţiştii americani în timpul căutărilor unui suspect, ca urmare la atentatul cu bombă petrecut la finalul Maratonului oraşului. Atacul a dus la moartea a trei persoane, iar alţi 144 de oameni au fost răniţi.

FOTO Martor: „Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut cel puţin un picior în exploziile de la Boston”

Bilanţul răniţilor continuă să scoată la iveală noi detalii despre atentatele de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Un participant povesteşte că, în haosul rămas în urmă după deflagraţii, a văzut cel puţin 25-30 de oameni cu membre amputate, „fie cu un picior lipsă, fie fără amândouă, fie fără laba piciorului”.

FBI a percheziţionat un apartament în cazul atentatului de la Maratonul din Boston

Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au percheziţionat în timpul nopţii de luni spre marţi un apartament din Revere, o suburbie a oraşului Boston, despre care se crede că poate furniza informaţii despre atentatele de la Maratonul oraşului. Anchetatorii federali au declarat că atentatul nu a fost revendicat până în momentul de faţă.

Povestea copilului care a murit în atentatele din Boston. Sora şi-a pierdut un picior, mama are leziuni cerebrale

Martin Richard, în vârstă de opt ani, îşi aştepta tatăl la linia de sosire a maratonului din Boston, alături de mama sa şi de sora sa mai mică. Exploziile care au avut loc chiar la linia de final i-au produs leziuni cerebrale grave mamei sale, care a fost operată la scurt timp, dar rămâne în stare gravă. Sora sa în vârstă de şase ani şi-a pierdut piciorul, care i-a fost amputat în explozie. Martin este una dintre cele trei persoane care au murit.

VIDEO Atentate la Boston: cele mai puternice imagini de la atacurile cu bombă din SUA

Organizaţiile internaţionale de presă au obţinut imagini video filmate de persoane aflate la doar câţiva metri de locul în care s-au produs exploziile de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Dintre acestea, cel puţin 30 se află în stare gravă, iar majoritatea au suferit amputări ale membrelor inferioare.

Lider musulman: „Sunt bucuros să văd oroarea din America!”

Liderul jihadist al grupului Salafi de origine iordaniană a susţinut prin intermediul unei declaraţii publicate marţi că este „bucuros să vadă oroarea din America”, după exploziile care au zguduit luni oraşul Boston. Gruparea teroristă este cunoscută drept o subsidiară a organizaţiei globale Al-Qaida

VIDEO Mărturii de la Boston: „Piciorul cuiva a zburat pe lângă capul meu.” „Era ca o zonă de război, mi-a amintit de 11 septembrie”

„Mi-am dat cureaua pentru a ajuta să oprim sângerarea persoanei care rămasese fără un picior”, povesteşte John Ross, care se afla de faţă atunci când s-au produs exploziile la maratonul din Boston

Ministru rus al Sporturilor: Atacul de la Boston, un „avertisment pentru Rusia“ înainte de Olimpiada de iarnă din 2014

Exploziile mortale produse în timpul maratonului de la Boston sunt un "avertisment serios" pentru Rusia, care va organiza mai multe manifestaţii sportive internaţionale până la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, a apreciat marţi ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko.

FOTO O atletă din Craiova stabilită în America a participat la maratonul din Boston. Nuţa Olaru: „Toată lumea a început să fugă disperată ca să se salveze’’

Nuţa Olaru, în vârstă de 43 de ani, din Craiova, a participat la maratonul din Boston. Atleta româncă terminase cursa când au avut loc exploziile. Olteanca a declarat că încă îi tremură picioare, însă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că este bine.

Explozia de la Boston: vedetele reacţionează

Tragedia petrecută în SUA – cele două explozii simultane care au întrerupt cea de-a 177-ea ediţie a maratonului din Boston - au trezit imediat reacţii. După aflarea veştii, mai multe vedete şi-au arătat sprijinul pentru familiile victimelor, prin mesaje postate în reţele de socializare.

SUA se pregătesc pentru ce este mai rău, după atacurile cu bombă de la Boston. Autorităţile au luat măsuri draconice de securitate, nivelul de alertă rămâne ridicat

Oraşele americane şi-au sporit măsurile de securitate în scurt timp pentru a încerca să prevină un alt eveniment dezastruos precum atacul terorist din Boston, al căror explozii s-au soldat cu cel puţin trei morţi şi 140 de răniţi.

Bărbat misterios pe acoperişul unei clădiri aflate la câţiva metri de locul exploziilor din Boston

O fotografie făcută de un spectator la maratonul din Boston, la scurt timp după ce au explodat primele două bombe în apropierea liniei de final, arată un bărbat suspect mergând pe un acoperiş aflat la câteva zeci de metri de la locul în care s-au produs deflagraţiile.

EDITORIAL Atentatele din Boston: tehnologia, ca sursă de speranţă pentru victime şi pentru poliţişti

Exploziile de la Maratonul din Boston au cutremurat SUA şi întreaga lume. Sute de persoane au fost rănite şi trei oameni şi-au pierdut viaţa după atentatul terorist din Boston. Un eveniment menit să ofere alinare, fericire şi speranţă s-a transformat în motiv de suferinţă, disperare şi doliu pentru o naţiune întreagă.

Un arab saudit, primul suspect al atentatelor de la Boston

O persoană de origine saudită se află sub supravegherea poliţiei, fiind internată deocamdată la un spital din Boston, potrivit „The New York Post”. Arabul este principalul suspect al autorităţilor pentru atacurile cu bombă care au ucis ieri trei persoane la Boston, printre care şi un copil de opt ani.

EDITORIAL „We are all Bostonians” - solidari cu Bostonul

Ieri Statele Unite ale Americii au fost din nou încercate în ceea ce se pare a fi un atac terorist în care 3 persoane (inclusiv un copil de 8 ani) şi-au pierdut viaţa, pe lângă cei 144 de răniţi (18 în stare gravă, 25 în condiţie serioasă). Dintre cei răniţi cel puţin 10 au avut membre amputate în urmă rănilor (mai ales membre inferioare), răni provocate de undele de şoc cât şi de şrapnele.

EDITORIAL Teroriştii au lovit din nou într-un simbol american: Maratonul din Boston

Atacul din Boston e sigur un act terorist pentru că are câteva trăsături caracteristice: mulţi răniţi la finalul unui eveniment simbolic al oraşului. Maratonul din Boston e cel mai vechi maraton din lume în era modernă. Înfiinţat în 1897, e cel mai important eveniment sportiv din oraş.

„La maratonul din Boston, oamenii au alergat pentru a-şi salva viaţa“ - atentatul terorist, povestit de cei care l-au trăit

Exploziile care au ucis trei persoane şi au rănit peste 100 de oameni au marcat profund participanţii la ceea ce se aştepta a fi o competiţie lipsită de incidente. În loc de asta, oamenii au ajuns să alerge pentru a-şi salva viaţa.

Atacul terorist din Boston, o recapitulare a dezastrului

Explozia a două bombe în Boston s-a soldat cu trei morţi şi cel puţin 110 răniţi, dintre care şase se află în stare gravă. Cel puţin opt răniţi sunt copii

Şeful unui grup extremist iordanian, despre atacul terorist din Boston: „Sângele american nu este mai preţios decât sângele musulman“

Şeful unui grup extremist salafist musulman din Iordania a declarat că este „fericit să vadă groază în America“ după exploziile din Boston.

Dezastre în ziua de 15 aprilie: de la moartea lui Abraham Lincoln la atacul terorist din Boston

Două explozii au avut loc luni în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, iar o a treia deflagraţie s-a petrecut la Biblioteca JFK. Evenimentele din Boston au cauzat moartea a cel puţin două persoane, în timp ce bilanţul răniţilor a crescut la 110.

VIDEO Atentat în SUA / Ce a urmat după exploziile de la maratonul din Boston

„Este o zi îngrozitoare“, a spus Deval Patrick, guvernatorul statului Massachusetts, în urma exploziilor care au avut loc la Maratonul din Boston. Peste 100 de persoane au ajuns cu răni la spital, iar doi oameni au murit.

Barack Obama, despre atentatul terorist din Boston: „Vinovaţii vor plăti!“

Preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare, iar autorii atacului vor fi aduşi în faţa justiţiei.

VIDEO Atentat în SUA / Imagini filmate la câţiva metri de locul exploziilor de la maratonul din Boston: „S-a cutremurat pământul!“

Dan Lampariello este unul dintre martorii tragicelor incidente de la Maratonul din Boston. Acesta îşi aştepta mama, concurentă la maraton, să ajungă la linia de sosire pentru a o felicita. Dan le-a povestit jurnaliştilor de la ABC News ce a simţit în momentul în care cele două explozii s-au produs la linia de sosire a Maratonului din Boston.

Lumea întreagă este alături de locuitorii oraşului Boston. Mesajele emoţionante adresate victimelor atentatului terorist

Zeci de persoane au ţinut să îşi exprime compătimirea şi gândurile bune faţă de victimele atentatului terorist din Boston. Pe Facebook, mai multe persoane şi-au exprimat sprijinul faţă de locuitorii oraşului Boston.

VIDEO Explozii la maratonul din Boston: imaginile dezastrului, filmate din elicopter

Oraşul Boston a fost lovit, în decursul a câteva ore, de trei explozii puternice, în urma cărora cel puţin trei persoane şi/au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite. Două deflagraţii au avut loc în timpul Maratonului din Boston, iar a treia s-a produs la Biblioteca JFK.

 

Câțiva polițiști își scot pistoalele la auzul celei de a doua explozii. FOTO Guliver / Getty Images

Imagini din aceeasi galerie
 • Câțiva polițiști își scot pistoalele la auzul celei de a doua explozii. FOTO Guliver / Getty Images
 • O femeie așezată în genuchi se roagă la locul primei explozii. FOTO Guliver / Getty Images
 • Oameni ajută în stradă victimele exploziilor. FOTO Guliver / Getty Images
 • Unui bărbat i se oferă primul ajutor pe trotuar. FOTO Guliver / Getty Images
 • Un bărbat oferă primul ajutor unei victime a exploziei. FOTO Guliver / Getty Images
 • Primelor victime li se oferă ajutor chiar în locul primei explozii. FOTO Guliver / Getty Images
 • O fetiță speriată este liniștită de o persoană. FOTO Reuters
 • Persoane afectate de exploziile din Boston. FOTO Reuters
 • Persoane afectate de exploziile din Boston. FOTO Reuters
 • Un suspect este încătușat și arestat. FOTO Reuters
 • Un genist cercetează locul exploziei. FOTO Reuters
 • Un ofițer SWAT patrulează zona în care s-au produs exploziile. FOTO Reuters
 • Președintele Barack Obama discută la telefon cu șeful FBI, Robert Mueller. FOTO Guliver / Getty Images
 • Exploziile au creat stare de panică printre spectatorii de la maraton. FOTO Guliver / Getty Images
 • Un bărbat ranit este urcat în ambulanță. FOTO Guliver / Getty Images
 • Două persoane se îmbrățișează la câteva minute după explozie. FOTO Guliver / Getty Images
 • O echipa S.W.A.T. ajunge la locul exploziei. FOTO Guliver / Getty Images
 • Un atentat terorist a avut loc in timpul desfășurării maratonului din Boston. FOTO Reuters
 • O persoană primeste injrijiri medicale după ce a fost rănită în urma atentatului cu bombă de la Maraotnul din Boston. FOTO Reuters
 • O victimă este dusă pe brațe pentru a primii ingrijiri medicale în urma atentatului terorist. FOTO Reuters
 • O persoană a fost rănită în urma exploziei. FOTO Reuters
 • Explozia este văzută într-o captură video în colțul din dreapta sus. FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările