Cum a schimbat viaţa unui tânăr autotransplantul cu celule stem: „Cancerul este o boală curabilă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin (beneficiar al unui transplant în 2008), cele trei fiice ale sale şi Cătălina, soţia sa
Cătălin (beneficiar al unui transplant în 2008), cele trei fiice ale sale şi Cătălina, soţia sa

„Mi-am dat seama că lupta cu boala te defineşte pe tine ca om şi că sunt puţine lucruri importante în viaţă, care chiar contează cu adevărat. Unul dintre ele este sănătatea”, spune tânărul Cătălin Gheran. Au trecut aproape şapte ani de când a fost diagnosticat cu boala Hodgkin, o formă de cancer a sistemului limfatic şi alţi cinci de când a beneficiat de un autotransplant la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

Acum are 30 de ani, este într-o poziţie-cheie la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi, cel mai important, este mândrul tătic al unor fetiţe de numai un an şi două luni – Otilia, Irina şi Daria, triplete. Pe soţia sa, Cătălina, a cunoscut-o la un an după ce a fost supus procedurii de autotransplant (celule stem prelevate chiar de la pacientul care are nevoie de transplant).

„Ce am învăţat din această experienţă a fost că e bine să îţi faci planuri pe termen lung dar că, în acelaşi timp, e bine să te bucuri de fiecare clipă pe care o trăieşti. Boala mi-a schimbat valorile în viaţă”, povesteşte, zâmbind, Cătălin. 

Îşi aminteşte că tusea şi oboseala persistente l-au determinat să meargă la un control la medic în 2006.

„Ganglionii se umflaseră foarte mult şi îmi apăsau pe plămâni. Din analiză în analiză, şi-au dat seama că ceva nu este în regulă cu mine. Nu am avut probleme de sănătate până atunci. Când medicii mi-au pus diagosticul de boală Hodgkin, nu m-am speriat. L-am luat ca atare...”, îşi aminteşte tânărul.

Iniţial, a făcut chimioterapie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB). Privindu-l, nu ai spune că a trecut prin astfel de momente. Nu a uitat însă toate senzaţiile care l-au încercat în acea perioadă.

„Simţurile sunt foarte ascuţite, ai o senzaţie continuă de vomă...Şase luni am făcut chimioterapie. După, mi-au spus că sunt sănătos şi am revenit la stilul de viaţă de dinainte – multă muncă, stres continuu. Din punctul meu de vedere, stresul este un factor determinant, mai ales când suferi de o astfel de boală”, adaugă Cătălin.

În 2007, cancerul a revenit

Mărturiseşte că gândirea pozitivă l-a ajutat să depăşească cu brio momentul în care a aflat că boala a revenit în organism. Alături i-au fost o parte din colegii de muncă, prietenii, dar mai ales părinţii. „Singurele momente de slăbiciune au fost cele în care mă gândeam la părinţii mei, mai ales că sunt unicul lor copil. Este important, totuşi, să fii realist şi să mergi la medic şi nu la vraci”, mai spune tânărul.

Pasul următor a fost contactul cu Institutul Clinic Fundeni din Capitală şi cu medicul Alina Tănase. După o discuţie pe care a purtat-o cu doctoriţa, Cătălin a decis să facă transplantul în Bucureşti, deşi exista şi opţiunea de a pleca în străinătate. L-au convins calitatea umană şi cea medicală a medicilor care l-au avut în grijă.

„Încrederea între medic şi pacient este cel mai important lucru, dar majoritatea celor care se fac bine sunt convinşi că tratamentul va funcţiona”, a mai completat proaspătul tătic.

Cancerul este o boală curabilă, şi cu un tratament adecvat poate fi vindecat!

Şi-a crioconservat sperma tot la îndemnul doctoriţei Tănase care i-a explicat că un risc al tratamentului cu citostatice este infertilitatea. „Am fost recunoscător că mi-a spus de la bun început acest lucru. Fetiţele pe care acum le am au oferit un nou sens vieţii mele. Ajungi în punctul acela în care există cineva care contează mai mult decât tine”, a explicat, zâmbind, Cătălin.

După transplant, a venit mereu la controale şi de atunci, n-a mai avut probleme de sănătate. Anul acesta va avea evaluarea la cinci ani de transplant şi, dacă toate analizele vor fi în regulă, înseamnă că e vindecat complet.

„E important să nu te izolezi, mă gândeam ce aş fi făcut dacă aş fi avut o boală incurabilă cum e Alzheimer. Cancerul este o boală curabilă, şi cu un tratament adecvat poate fi vindecat”, a explicat Cătălin, adăugând că vrea să se bucure de tot ceea ce i-a oferit viaţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite