Vladimir Putin îi dă voie lui Edward Snowden să stea de vorbă cu germanii

Vladimir Putin îi dă voie lui Edward Snowden să stea de vorbă cu germanii

Edward Snouden s-a întâlnit cu parlamentarul germanHans-Christian Strobele, joi, la Moscova

Edward Snowden este liber să stea de vorbă cu cine doreşte, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Kremlinului, după ce fostul consultant al serviciilor americane de informaţii, refugiat în Rusia, a declarat că este pregătit să depună mărturie în faţa deputaţilor germani, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„El are un statut temporar de refugiat. Acest statut nu prevede vreo restricţie cu privire la deplasări în ţară sau la discuţii cu oricine ar fi“, a declarat pentru AFP Dmitri Peskov.

Inculpat pentru spionaj de către Washington, americanului aflat la originea multiplelor dezvăluiri despre Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) din ultimele luni i s-a oferit în august statutul de refugiat în Rusia pentru o perioadă de un an, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo de la Moscova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus condiţia ca Snowden să înceteze dezvăluiri susceptibile să "dăuneze Statelor Unite", în cazul în care doreşte să rămână în Rusia.

Peskov a declarat sâmbătă că această condiţie este în vigoare în continuare. „Nimeni nu îi va permite să folosească teritoriul Rusiei pentru a dăuna intereselor americane“, a spus el.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că Snowden este liber să stea de vorbă cu procurori germani despre cazul interceptării cancelarului Angela Merkel şi chiar să meargă în Germania. „Nimeni nu îl ţine aici. Nu este ţinut captiv aici“, a subliniat Peskov.

„Este liber să îşi facă valizele şi să se ducă unde vrea“, a insistat el, adăugând totodată că, în cazul în care vrea să revină ulterior în Rusia, va fi necesar să depună o nouă cerere de azil. „Poate ieşi o singură dată“ de pe teritoriul rus, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Snowden s-a întâlnit joi, într-un loc secret, cu deputatul german ecologist Hans-Christian Ströbele.

Acesta a declarat vineri că tânărul este pregătit să depună mărturie în faţa membrilor Parlamentului german. Avocatul refugiatului a insistat, totuşi, asupra faptului că fugarul nu poate pleca în Germania, riscând să piardă astfel statutul de refugiat, dar că poate depune mărturie fără să părăsească Rusia.

Acum şi parlamentarii elveţieni vor să e întâlnească cu fostul agent al NSA, Edward Snowden, la Moscova pentru a afla cu ce se ocupa NSA la Geneva, a declarat Carlo Sommaruga, deputat al Consiliului Naţional.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările