Revolta tinerilor ruşi faţă de sistemele de supraveghere din oraşe: Folosim machiajul ca pe un scut

Revolta tinerilor ruşi faţă de sistemele de supraveghere din oraşe: Folosim machiajul ca pe un scut

FOTO Facebook/Ekaterina Nenasheva

Campania unei artiste şi activiste ruse lansate în februarie pe Telegram face valuri printre tinerii ruşi care vor să-şi arate revolta faţă de sistemele de supraveghere din Rusia, relatează The Observers.

Sute de  tineri ruşi s-au alăturat campaniei “Sledui” (Follow) împotriva sistemelor de supraveghere din Moscova lansată pe Telegram de artista şi activista rusă Ekaterina Nenasheva. Fotografii cu tineri cu feţe pictate în linii groase dispuse în zig-zag au început să apară pe Facebook şi Telegram ca semnal al revoltei lor faţă de intruziunea camerelor în vieţile lor.
 
„Nu vrem să fim prinşi în obiectivul camerelor de supraveghere fără consimţământ. Nu vrem ca tehnologiile să controleze totul. Folosim machiaj ca pe un scut faţă de sistemele de supraveghere şi recunoaştere facială, pentru ca timp de câteva minute să nu ne aflăm în vizorul lor ca un simbol al nesupunerii noastre”, a explicat Ekaterina Nenasheva pe pagina sa de Facebook.
 
 
Tehnologiile de recunoaştere facială aflate sub controlul poliţiei au fost adăugate reţelelor de supraveghere extinse din Mosocva începând din 2017. În acelaşi an, un angajat al companiei de servicii de internet Yandex a creat un pattern capabil să blocheze algoritmii de recunoaştere facială, însă a pus capăt proiectului pentru ca acesta să nu fie preluat de infractori. Anul următor un jurnalist a purtat în public timp de o săptămână o mască extrem de realistă a chipului unui artist american.
 
Image may contain: 1 person, night, outdoor and closeup
 
Creatoarea unei adevărate arte antisistem, artista le arată tinerilor cum să se machieze pentru a-şi distorsiona trăsăturile şi fenta astfel dispozitivele de recunoaştere facială.
 
Şi în Marea Britanie a fost iniţiată o mişcare de acelaşi fel. Tinerii din Dazzle Club au organizat la Londra un spectacol tăcut al opoziţiei lor faţă de sistemele de supraveghere din oraşe.
 
„Vei încerca să ascunzi liniile naturale şi umbrele de pe faţă. Camerele îţi vor reduce chipul la pixeli. Vor detecta piramida nazală, fruntea, pomeţii, gura şi bărbia. Aşa că trebuie să-ţi aplatizezi fizionomia şi să o maschezi”, a spus una dintre fondatoarele mişcării britanice pentru Vice.
 
Pe 9 februarie, Ekaterina Nenasheva a publicat o nouă serie de fotografii cu machiajul ei pe Facebook, însă de data asta de pe bancheta din spate a unei maşini de poliţie.
 
 
„Ne-au arestat ieri din cauza machiajului, şi ne acuză că am participat la un eveniment neautorizat – doar pentru că ne-am pictat feţele”, a scris artista pe Facebook. 
 
Activista şi alte două persoane cu astfel de măşti au fost reţinute pentru câteva ore la o secţie de poliţie şi apoi eliberate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: