Adrian Zuckerman: Baza Aeriană din Câmpia Turzii, dovadă a Parteneriatului SUA-România. Americanii operează aici drone de luptă MQ-9 Reaper

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă de luptă MQ-9 Reaper în hangarul de la Câmpia Turzii FOTO Facebook
Dronă de luptă MQ-9 Reaper în hangarul de la Câmpia Turzii FOTO Facebook

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, marţi, la Baza 71 Aeriană ''General Emanoil Ionescu'' din Câmpia Turzii, că aceasta este o dovadă a puternicului Parteneriat de securitate existent între SUA şi România.

"Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului Parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile", a spus ambasadorul SUA.

El a adăugat că cele două ţări trebuie să rămână împreună.

"Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe. Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc", a menţionat diplomatul american.

Adrian Zuckerman a transmis şi salutul preşedintelui SUA, Donald Trump. "Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017,  când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: 'Suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri'. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor Forţelor armate americane, române şi ale altor Forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!", a conchis ambasadorul SUA.

Ambasadorul SUA în România a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, marţi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20.

Alături de cei doi a fost prezent şi directorul de operaţiuni de la Baza aeriană Ramstein din Germania, Michael G. Koscheski.

În cadrul evenimentului de la Câmpia Turzii au fost prezentate principalele date privind exerciţiul şi a fost organizată o expoziţie statică cu tehnica militară din dotarea bazei aeriene, precum şi a aeronavei fără pilot de tip MQ-9 Reaper.

În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exerciţiului româno-american DACIAN REAPER-20, exerciţiu organizat şi planificat în cursul anului 2019.

Militarii americani fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care îşi îndeplineşte misiunile de informaţii, supraveghere şi cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, şi aparţine 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.

Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi pentru a spori securitatea regională. 

Arma tăcută

Reamintim că drona MQ-9 Reaper, care recent a fost folosită la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani,  este pilotată de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri.  Are două radare din care unul specializat pentru mediului marin şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. 

drona mq-9 reaper foto getty images

În cazul uciderii lui Soleimani MQ-9 Reaper a fost dotată, cel mai probabil, ce rachete AGM-114. Rachetele Hellfire au fost modificate recent - varianta AGM-114R9X - fiind exclusă încărcătura explozibilă. Noua variantă loveşte ţinta folosind mai multe lame similare unor săbii - aşa numitele „bombe ninja“ care limitează posibilitatea apariţiei de victime colaterale în cazul atacurilor.

O astfel de dronă are un preţ unitar de 16,9 milioane de dolari.

Dronele MQ-9 Reaper au vânat şi talibani

În timp, MQ-9 Reaper a avut misiuni de luptă diverse. A vânat talibani în Afganistan unde a aplicat prima lovitură mortală în 2007. În 2008 a fost folosită la anihilarea piraţilor din Oceanul Indian, iar anul viitor a început să opereze cu succes şi în Irak. În anul 2015, o dronă Reaper a executat o lovitură de precizie în care au fost ucişi 9 luptători ai Statului Islamic printre care şi unul dintre lideri, Mohammed Emwazi, care era cunoscut sub porecla "Jihadi John", El era responsabil de uciderea a mai mulţi cetăţeni occidentali.

Hangar special construit la Câmpia Turzii

Dronele MQ-9 Reaper au mai fost în România în vara anului trecut, tot la Câmpia Turzii. Reamintim că, US Air Force a investit masiv, pe toate planurile,  în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu". Practic, prin noile facilităţi care au fost finalizate baza din Câmpia Turzii este reinventată de militarii americani.

Astfel, s-au ridicat facilităţi noi în valoare de 40 de milioane de dolari care permit de la aducerea  în bază a mai multor avioane de luptă americane cu muniţia aferentă, la mărirea capacităţilor de stocare a combustibilului şi până la găzduirea unor puncte de comandă sau a unui centru medical. 

Investiţia face parte din planul de măsuri american pentru  descurajarea  unei Rusii cu atitudini din ce în ce mai agresive în zonă, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative”. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite