Război în Ucraina. Consilierii lui Putin, tulburaţi de anunţul liderului rus privind pregătirea armelor nucleare. Situaţii în care Rusia ar lansa un atac nuclear VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeri Gerasimov şi Serghei Şoigu Foto Captura
Valeri Gerasimov şi Serghei Şoigu Foto Captura

Cei mai apropiaţi consilieri ai lui Vladimir Putin au părut tulburaţi când acesta a aruncat duminică bomba sa despre pregătirea armelor nucleare.

Expresiile generalului de armată Valeri Gerasimov şi ale ministrului apărării Serghei Şoigu au fost surprinse de camerele de filmat în timp ce preşedintele rus ordona punerea arsenalul atomic în aşteptare. Un înalt oficial american al apărării a spus că pasul lui Putin este periculos pentru că o greşeală de calcul, ar putea face lucrurile mult, mult mai periculoase.

Dacă „opţiunea nucleară" a Vestului pentru Rusia presupune blocarea conturilor şi a activelor oligarhilor care-l alimentează pe Putin, precum şi ale băncilor care întreţin armata Rusiei, Putin a ameninţat cu punerea în alertă a arsenalului nuclear.

El i-a cerut, duminică, ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, într-o întâlnire televizată, să ridice gradul de alertă al arsenalului nuclear.

„Nu numai că ţările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva ţării noastre în dimensiunea economică, mă refer la sancţiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaşte foarte bine, dar şi înalţii oficiali ai principalelor ţări NATO îşi permit să facă declaraţii agresive în ceea ce priveşte ţara noastră", a spus, duminică, Putin.

„Înseamnă că preşedintele Putin continuă să intensifice acest război într-o manieră total inacceptabilă şi trebuie să continuăm să-i oprim acţiunea în cel mai puternic mod posibil", a afirmat Linda Thomas-Greenfield, la CBS, potrivit Reuters.

Replica a venit din partea ambasadorului SUA la ONU.

Situaţii în care Rusia ar lansa un atac nuclear

În iunie 2020, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federaţiei Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că:

„Federaţia Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”.

Documentul semnat de Vladimir Putin stipulează cele 4 condiţii în care Rusia ar putea lansa arme nucleare:

  • primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federaţiei Ruse şi/sau a aliaţilor săi;
  • folosirea armelor nucleare şi a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federaţiei Ruse şi/sau a aliaţilor săi;
  • atac al unui adversar împotriva unor facilităţi guvernamentale sau militare critice ale Federaţiei Ruse a căror perturbare ar submina acţiunile forţelor de răspuns nuclear;
  • agresiune împotriva Federaţiei Ruse folosind arme convenţionale când însăşi existenţa statului este în pericol”.

Generalul John Hyten, fostul şef al Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a reacţionat la „doctrina destabilizatoare a Rusiei pe care unii o numesc escaladare pentru dezescaladare”, afirmând că: „Urăsc sincer această discuţie. M-am uitat la doctrina Rusiei. M-am uitat la ce au scris ruşii. Nu este escaladare pentru a dezescalada, este escaladare pentru a câştiga. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru”.

Unii analişti au sugerat că liderii ruşi vorbesc despre faptul că sunt deschişi faţă de ideea unei utilizări limitate a armelor nucleare încă de dinainte ca un adversar să răspundă unui atac convenţional al Rusiei pentru a preîntâmpina reacţii la o posibilă agresiune.

Cu alte cuvinte, Rusia ar putea folosi prima arme nucleare pentru a speria un adversar să nici măcar nu se apere.

Însă asemenea caracterizări sunt contradictorii cu politicile pe care Rusia le susţine în public.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite