Elveţia ia în calcul îngheţarea activelor ruseşti: 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice.

„Foarte probabil Consiliul Federal va decide în aceastã direcţie mâine (luni)" în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacã Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliarde pe care le gãzduieşte, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încã luate", a adãugat el, precizând cã decizia "va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei".

La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat cã, personal, susţine "o consolidare a mãsurilor faţã de Rusia"şi a precizat cã administraţia pregãteşte mãsuri, subliniind totodatã cã va rãmâne la latitudinea Consiliului Federal sã decidã. 

Acesta din urmã este supus unei presiuni puternice pentru a lua mãsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale.

Presiunea vine în primul rând din stradã, unde sâmbãtã au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alãturi de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţãrii, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal sã facã mai mult.

Ambasadorul Ucrainei în Elveţia, Artem Ribcenko, a solicitat într-un interviu acordat Sonntags Zeitung îngheţarea activelor membrilor guvernului rus.

Potrivit statisticilor Bãncii Reglementelor Internaţionale, pasivele bãncilor elveţiene faţã de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formã de depozite.

Totodatã, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante.

În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia, potrivit estimãrilor citate de presa elveţianã.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite