Opozantul rus Aleksei Navalnîi riscă o nouă condamnare la închisoare: Ce a mai inventat regimul Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi adus în faţa unei instanţe din Moscova FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi adus în faţa unei instanţe din Moscova FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, deja condamnat pentru „fraudă”, a fost inculpat pentru atingere adusă identităţii şi drepturilor cetăţenilor, faptă pasibilă cu trei ani de închisoare, relatează AFP.

Comitetul de Anchetă al Rusiei susţine că Aleksei Navalnîi a înfiinţat o organizaţie care a încălcat drepturile ruşilor. Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) a „incitat cetăţenii să comită acte ilicite”, în special „cerându-le să participe la adunări neautorizate”, susţine acest organ considerat drept un instrument de represiune al regimului Putin.

În iunie, FBK şi celelalte organizaţii ale lui Navalnîi au fost calificate drept „extremiste” de către justiţia rusă, iar la începutul lui august ele au fost interzise oficial, notează AFP.

Activist anticorupţie şi inamic declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi efectuează în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară pentru un vechi dosar de fraudă. Opozantul rus respinge acuzaţiile aduse împotriva sa în acest dosar şi afirmă că este fabricat politic în scopul de a-l reduce la tăcere.

Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie, la revenirea în ţara sa pe un aeroport din Moscova. El s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost dus de urgenţă pe 22 august anul trecut pentru a fi salvat de la moarte după ce fusese otrăvit cu un agent neurotoxic în timpul unei deplasări în oraşul Tomsk, din Siberia. O anchetă jurnalistică realizată de mai multe publicaţii internaţionale arată că Navalnîi a fost otrăvit o echipă specială din Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Opozantul rus a obţinut chiar şi mărturii în acest sens de la foşti membri ai echipei. El crede că ordinul otrăvirii sale a venit direct de la preşedintele rus Vladimir Putin. Kremlinul respinge această acuzaţie, dar refuză să dea curs unei anchete în acest caz. În schimb, şi-a concentrat eforturile pe eliminarea tuturor elementelor legate de Navalnîi de pe scena politică şi pe subminarea presei şi a puţinelor ONG-uri independente.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite