Extrem de puţini slovaci s-au înscris pentru imunizarea cu vaccinul rusesc. Ce a descoperit OMS la o unitate de producţie a vaccinului Sputnik V

Extrem de puţini slovaci s-au înscris pentru imunizarea cu vaccinul rusesc. Ce a descoperit OMS la o unitate de producţie a vaccinului Sputnik V

Slovacia va vinde sau dona altor state 160.000 de doze de vaccin Sputnik V, reprezentând cea mai mare parte a primului lot achiziţionat din Rusia, a anunţat miercuri guvernul pe site-ul său, după luni de controverse şi o criză politică la Bratislava, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

OMS a descoperit la o unitate de producţie a vaccinului Sputnik V risc de contaminare, probleme cu mediul steril şi cu identificarea loturilor.

Prim-ministrul Igor Matovic a demisionat în martie pe fondul controversei declanşate de decizia sa surprinzătoare ca Slovacia să cumpere 2 milioane de doze de vaccin rusesc fără consultarea partenerilor de coaliţie, care se opuneau folosirii acestuia înainte de autorizarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
 
Administrarea Sputnik V persoanelor doritoare a început în Slovacia în iunie, cu câteva luni întârziere, dar guvernul a anunţat că nu va mai comanda alte doze în afara lotului iniţial de 200.000 până când vaccinul va fi aprobat de EMA.
 
Slovacia a devenit astfel al doilea stat membru al Uniunii Europene care utilizează vaccinul Sputnik V, după Ungaria.
 
Conform site-ului guvernului, preluat de agenţiile Reuters şi TASR, până marţi, 22 iunie, doar 14.214 persoane s-au înscris pentru a li se inocula Sputnik V, dintre care 8.004 au primit deja vaccinul.
 
Având în vedere cifrele, „este important să oferim posibilitatea ca vaccinurile să fie folosite în state terţe care arată interes”, afirmă guvernul slovac, precizând că Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Argentina se află în această situaţie.
 
Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a administrat în total 3,37 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, iar 1,4 milioane de persoane au fost vaccinate cu schema completă.
 
OMS găseşte probleme la un punct de producţie, Kremlinul susţine că sunt rezolvate
 
Kremlinul a dat asigurări miercuri că problemele descoperite la unul din locurile de producţie ale vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V de către inspectorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au fost rezolvate de atunci, notează AFP.
 
Serviciul de precalificare al OMS a publicat miercuri o notă care enumera o serie de probleme descoperite în cursul unei inspecţii efectuate între 31 mai şi 4 iunie la un sit de producţie a Pharmstandard - Ufa Vitamin din oraşul Ufa, în sud-vestul Rusiei.
 
Vaccinul Sputnik V este deja utilizat în 40 de ţări, printre care Rusia, Mexic, Argentina, India, Pakistan, Iran, Kenya şi Algeria, potrivit datelor colectate de AFP.
 
Inspectorii au constatat probleme în special în datele de supraveghere a procesului de fabricaţie şi de control al calităţii.
 
Mai multe puncte exprimă îngrijorarea legată de supravegherea aseptizării procesului de fabricare şi punere în flacon a vaccinului, precum şi de măsurile de evitare a contaminării şi a trasabilităţii.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că au existat "anumite neajunsuri identificate de grupul de inspecţie şi, din câte ştim, au fost luate în considerare, iar tot ceea ce trebuia schimbat a fost schimbat".
 
"Desigur, controalele necesare de către organismele de control sunt în vigoare. Evident, acesta este cel mai strict control posibil", a mai declarat el.
 
La solicitarea AFP, OMS a indicat că "s-a comunicat cu producătorul în cauză, compania la originea cererii de omologare, şi cu autorităţile naţionale de reglementare, astfel încât problemele ridicate în acest raport preliminar să fie studiate şi rezolvate cât mai repede posibil".
 
Omologarea de urgenţă a OMS ajută ţările care nu dispun de mijloace pentru a determina singure eficienţa şi siguranţa unui medicament să aibă acces mai rapid la terapii.
 
Şi va permite sistemului COVAX, înfiinţat de OMS cu parteneri (Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare - GAVI - şi Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică), să ia în considerare vaccinuri suplimentare.
 
OMS a precizat că a inspectat până în prezent nouă unităţi de producţie a Sputnik V.
 
A fost vorba despre cinci site-uri de teste clinice vizitate împreună cu Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) şi patru locuri de producţie, dintre care două au fost vizitate cu EMA.
 
Din cele patru inspecţii, OMS "a constatat nerespectarea bunelor practici de fabricaţie la un loc de producţie", potrivit agenţiei ONU.
 
"Rezultatele celorlalte unităţi de producţie pe care OMS le-a inspectat sunt încă în curs de evaluare, dar nu au ridicat probleme similare", a adăugat aceasta.
 
OMS a declarat că va continua să evalueze vaccinurile Sputnik V de la diferite locaţii de producţie şi va publica decizia sa odată ce toate datele vor fi disponibile şi examinările încheiate. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările