Televiziunea primește acces în sala de criză a Casei Albe, la un an de la moartea lui Osama ben Laden

Preşedintele Barack Obama a deschis pentru televiziunea americană NBC uşile sălii de criză a Casei Albe, „Situation Room”, pentru o întâlnire consacrată marcării unui an de la raidul împotriva lui Osama Ben Laden, relevă AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În această sală situată la subsolul sediului Preşedinţiei americane a fost făcută fotografia oficială în care Obama şi membrii echipei sale de securitate naţională apar tensionați în momentul în care trupele speciale iau cu asalt ascunzătoarea liderului Al-Qaida de la Abbottabad, Pakistan.

Postul NBC, care va difuza această întâlnire miercuri, când se împlinește un an de la eliminarea lui Osama Ben Laden, a afirmat că a beneficiat de un „acces fără precedent la cea mai securizată încăpere din Casa Albă".

„Îi vom auzi pe mulți dintre cei care apar în acea fotografie vorbind despre ce s-a întâmplat în acel moment istoric", se arată într-un comunicat al postului american de televiziune.

Anunţul difuzării acestei înregistrări a avut loc în aceeaşi zi cu lansarea unui nou clip publicitar realizat de echipa de campanie a lui Obama, care candidează pentru un al doilea mandat, notează Mediafax.

Acest clip îl prezintă pe fostul preşedinte american Bill Clinton salutând decizia „cea mai dificilă şi onorabilă" de a autoriza raidul împotriva lui Osama ben Laden.

Ultimele zile din viața lui Osama ben Laden
Pe de altă parte, marți, 1 mai, va apărea pe piață cartea „Manhunt", scrisă de analistul Peter Bergen de la CNN, care va dezvălui informații despre ultimele zile din viața lui Osama ben Laden, scrie presa americană.

Bergen descrie viața pe care teroristul o ducea la Abbottabad drept „confortabilă", acesta având timp pentru hobby-urile sale și pentru a urmări știrile, în compania a trei dintre soțiile sale, precum și a unora dintre copiii săi.

„Pentru cel mai căutat om din lume", scrie autorul, „nu era o viață rea", notează „The Washington Post".

Locuința nu avea aer condiționat, ci numai „câteva instalații rudimentare de încălzire". „Paturile pentru membrii familiei erau făcute din placaj", adaugă autorul.

Cartea lui Bergen cuprinde și informații inedite despre fostul lider al rețelei Al-Qaida.

Osama ben Laden vedea în poligamie o obligație religioasă, notează „The Huffington Post".

Acesta încerca din răsputeri să țină pasul cu soțiile sale. Își vopsea părul și lua un sirop natural din ovăz, Avena, al cărui efect era similar cu cel al pastilelor Viagra.

Potrivit lui Bergen, ultimele cuvinte pe care fostul lider al rețelei Al-Qaida le-a rostit în timp ce trupele speciale urcau scările spre dormitorul său au fost adresate uneia dintre soțiile sale: „Nu aprinde lumina!"


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările