Statul Islamic a răpit 300 de persoane în apropiere de Mosul

Statul Islamic a răpit 300 de persoane în apropiere de
Mosul

Fum ridicându-se după lovituri în oraşul Bashiqa, la est de Mosul, într-un operaţiune de atac asupra Statului Islamic FOTO Reuters/Thaier Al-Sudani

Luptătorii Statului Islamic au răpit 295 de foşti membri ai forţelor de securitate irakiene în apropierea oraşului Mosul şi, de asemenea, au obligat 1500 de familii să se retragă cu ei din oraşul Hammam al Alil, a declarat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Reuters.

Răpiri au avut loc săptămâna trecută când forţele guvernamentale irakiene, kurzii Peshmerga şi miliţiile şiite susţinute de lovituri aeriene conduse de SUA au condus o ofensivă pentru a recăpăta Mosul din mâinile Statului Islamic.

"Oamenii mutaţi în mod forţat sau răpiţi se pare fie vor fi folosiţi ca scuturi umane, fie - în funcţie de afilierea lor – vor fi ucişi", a declarat Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

Circa 100 dintre foştii ofiţeri ai forţelor interne de securitate (ISF) au fost răpiţi în jurul miezului nopţii, pe 3 noiembrie, din satul Mawaly, la aproximativ 20 km (12 mile) vest de Mosul. Alte 195 de persoane au fost răpite între 1 noiembrie şi 4 noiembrie din satele din districtul Tal Afar.

Familiile au fost răpite din oraşul lor şi duse către aeroportul din Mosul, a spus Shamdasani. "Soarta acestor civili nu este cunoscută pentru moment", a precizat ea la un briefing ONU la Geneva.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avut, de asemenea, informaţii că cel puţin 30 de şeici au fost răpiţi în districtul Sinjar pe 2 noiembrie sau 3 noiembrie şi duşi într-o locaţie necunoscută. ONU încerca să verifice un raport potrivit căruia 18 dintre ei au fost ucişi în data de 4 noiembrie, in districtul Tal Afar, a spus Shamdasani.

Operaţiunea împotriva bastionului Statului Islamic din Mosul a intrat în a patra săptămână, iar forţele irakiene au câştigat până acum doar un mic avans înspre oraş.          

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările