Rusia pune la dispoziţia Libanului imagini prin satelit cu portul din Beirut înainte şi după explozia soldată cu peste 200 de morţi

Rusia pune la dispoziţia Libanului imagini prin satelit cu portul din Beirut înainte şi după explozia soldată cu peste 200 de morţi

Manifestatie de sprijin pentru judecatorul care se ocupa de dosarul exploziei din portul Beirut FOTO EPA-EFE

Rusia a predat luni Libanului imagini satelitare de dinainte şi de după explozia care a devastat anul trecut portul Beirut şi şi-a exprimat speranţa ca aceste documente inedite să ajute în anchetă, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am dat azi (luni) documente pregătite de către (agenţia spaţială rusă) Roscosmos, imagini prin satelit. Sperăm ca acest lucru să ajute în ancheta cu privire la cauzele acestui incident”, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov după ce l-a primit la Moscova pe omologul său libanez Abdallah Bou Habib.
 
Este vorba despre imagini în care apare portul Beirut înaintea exploziei care a avut loc la 4 august 2020 şi alte imagini realizate imediat după această deflagraţie.
 
Este pentru prima oară când autorităţile libaneze primesc documente satelitare cu privire la acest dezastru.
 
”Cercetători de la Roscosmos spun că experţii ar trebui să poată înţelege, pe baza naturii distrugerilor, despre ce este vorba şi ceea ce ar putea avea legătură” cu această dramă, a declarat Lavrov.
 
Explozia unei uriaşe cantităţi de nitrat de amoniu, depozitat în portul Beirut, s-a soldat cu peste 215 morţi şi a devastat cartiere întregi în capitala libaneză.
 
Oficiali libanezi, acuzaţi de neglijenţă, s-au opus unei anchete internaţionale.
 
Judecătorul însărcinat cu ancheta locală este supus unor presiuni politice uriaşe şi a fost nevoit să-şi suspende la 4 noiembrie - pentru a treia oară - investigaţiile, în urma recursului unui fost ministru.
 
Magistratul a cerut cooperarea mai multor ţări.
 
El a solicitat Statelor Unite şi Franţei imagini satelitare ale portului de la 4 august 2020, însă fără succes până în prezent.
 
În afară de ancheta cu privire la explozia din portul Beirut, Serghei Lavrov şi Bou Habib au discutat despre problema refugiaţilor sirieni care se află în ţările vecine Siriei, devastată de un război civil complex din 2011.
 
Lavrov, care afirmă că susţine întoarcerea în Siria a acestor refugiaţi, a evocat organizarea unei eventuale conferinţe internţaionale pe tema refugiaţilor sirieni în Liban, care susţine că găzduieşte 1,5 milioane de refugiaţi sirieni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările