Parlamentul Cataloniei aprobă organizarea unui referendum privind independenţa

Parlamentul Cataloniei
aprobă organizarea unui referendum privind independenţa

Steagurile catalane separatiste FOTO REUTERS/Albert Gea

Parlamentul din Catalonia a votat joi în favoarea organizării unui referendum privind independenţa până cel târziu în septembrie 2017, pe fondul tensiunilor crescânde cu administraţia centrală a Spaniei care pune la îndoială legalitatea separării regiunii, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Referendumul reprezintă o nouă bătaie de cap pentru premierul spaniol Mariano Rajoy, al cărui Partid Popular (PP) conservator a refuzat în mod repetat să permită un referendum Cataloniei, regiune ce găzduieşte o şesime din populaţia ţării.

Rezistenţa lui Rajoy în faţa separatiştilor catalani s-a accentuat într-un moment în care politica naţională s-a împotmolit, după două runde de alegeri naţionale neconcludente în numai 10 luni, niciuna dintre acestea nereuşind să producă o majoritate ce ar forma un guvern central.

În august, administraţia centrală a Spaniei a solicitat Curţii Constituţionale să anuleze o rezoluţie din luna iulie a Parlamentului din Catalonia, rezoluţie care urmărea independenţa. Instanţa a ridicat joi posibilitatea de a aduce acuzaţii penale împotriva reprezentantului parlamentului catalan pentru că a permis votul.

Preşedintele regional din Catalonia, Carles Puigdemont, a declarat miercurea trecută că el a fost deschis în a negocia termenii unui referendum legal din punct de vedere juridic, însă el va susţine votul cu sau fără binecuvântarea statului spaniol.

Puigdemont a câştigat uşor un vot parlamentar de încredere joia trecută, într-un spectacol de unitate prin care el spera că va câştiga şi mai mult sprijin pentru agenda sa de independenţă, care are ca scop stabilirea unor legi de bază şi a unei structuri statale în Catalonia până în luna septembrie a anului viitor. Planul lui Puigdemont implică pregătirea instituţiilor cheie ale unui stat independent, inclusiv o agenţie de taxe şi un sistem de securitate socială, astfel încât regiunea să se poată deconecta de Spania.

Aproximativ 48% dintre catalani au suţinut secesiunea într-un sondaj de opinie din luna iulie, cu toate că cifrele sunt inferioare celor din anii trecuţi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: