O nepoată a liderului suprem al Iranului, arestată după ce a îndemnat-o pe văduva ultimului şah de la Teheran să se întoarcă în ţară

O nepoată a liderului
suprem al Iranului, arestată după ce a îndemnat-o pe văduva ultimului şah de la Teheran să se întoarcă în ţară

Ali Khamenei FOTO EPA-EFE

Nepoata liderului suprem iranian Ali Khamenei, Farideh Moradkhani, o activistă împotriva pedepsei cu moartea, a fost arestată la câteva luni după ce a sărbătorit împlinirea vârstei de 83 de ani de către văduva şahului Iranului, potrivit fratelui acesteia şi unor activişti iranieni, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Farideh Moradkhani a fost arestată joi, 13 ianuarie, de către forţe de securitate, a declarat duminică seara fratele acesteia, Mahmoud Moradkhani, la postul Iran International TV, cu sediul la Londra.

„Suntem îngrijoraţi. Ştim deocamdată că ea se află la închisoarea Evin” din Teheran, aflată sub controlul Ministerului iranian al Informaţiilor, a precizat el.

Farideh Moradkhani a fost arestată în timp ce se întorcea acasă, iar locuinţa i-a fost percheziţionată, potrivit Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Motivele arestării lui Farideh Moradkhani nu sunt cunoscute, însă activişti afirmă că această arestare are loc la câteva luni după publicarea unei înregistrări video în care Farideh Moradkhani o saluta pe Farah Diba, văduva şahului Iranului, răsturnat de la putere printr-o relvouţie islamică.

În această înregistrare video, realizată cu ocazia împlinii vârstei de 83 de ani de către Farah Diba, nepoata liderului suprem i se adresa cu „dragă regină” şi o îndemna să revină în Iran, în vederea renaşterii culturii.

Farah Diba, exilată de la revoluţie, trăieşte în Franţa.

Farideh Moradkhani este fiica surorii lui Ali Khamenei, Badri, care a fugit, împreună cu familia sa, în anii '80, în Irak.

Liderul suprem iranian Ali Khamenei mai are trei fraţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările