Joe Biden anunţă o „investiţie istorică”, de 1,75 trilioane de dolari, pentru infrastructură şi mediu

Joe Biden anunţă o „investiţie istorică”, de 1,75 trilioane de dolari, pentru infrastructură şi mediu

FOTO: EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi un plan pentru cheltuieli sociale şi de mediu în valoare de 1,75 trilioane de dolari, pe care îl consideră o investiţie „istorică” în viitorul ţării, relatează AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Planul implică investiţii majore în infrastructură, climă şi proiecte sociale. Biden a subliniat că acest proiect de plan economic include „cea mai mare investiţie realizată vreodată pentru a face faţă crizei climatice”, măsuri care îşi propun să permită, la un cuantum de 550 de miliarde de dolari, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 50 până la 52% faţă de nivelul din 2005.
 
Planul „va schimba fundamental în bine vieţile a milioane de oameni", a spus Biden despre acest acord, pe care şi l-a dorit foarte mult înainte de summituri pentru a arăta lumii că democraţia americană încă funcţionează, conform AP.
 
Suma prevăzută de planul intitulat „Să reconstruim mai bine” pentru măsuri sociale şi de mediu a fost practic redusă la jumătate, la 1,750 miliarde de dolari, în raport cu ambiţiile sale iniţiale.
 
„Nimeni nu a primit tot ce şi-a dorit, inclusiv eu”, a spus el, recunoscând că în Partidul Democrat, din care face parte, a avut loc o luptă înainte de a se ajunge la un consens asupra proiectului.
 
Într-o întâlnire cu democraţii din Camera Reprezentanţilor, Biden le-a cerut acestor congresmeni sprijinul, potrivit unei surse familiarizate cu chestiunea citate de Reuters. 
 
„Am nevoie de ajutorul vostru, am nevoie de voturile voastre”, le-a spus Biden.
 
„Nu cred că este o hiperbolă să spun că majorităţile din Cameră şi Senat şi preşedinţia mea vor fi determinate de ceea ce se întâmplă în următoarea săptămână”, a adăugat el, potrivit Reuters.
 
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, spera chiar într-un vot cu sprijin bipartizan asupra legii privind infrastructura în valoare de 1.000 de miliarde, ea spunându-le deputaţilor că vrea ca votul să se încheie până când Biden va ateriza la Roma în această seară, unde va participa la summitul G20.
 
Componenţa Congresului, unde scorul este foarte strâns între reprezentanţii celor două partide, necesită sprijin aproape unanim din partea democraţilor pentru ca proiectele de lege să fie adoptate.
 
Casa Albă a declarat că planul are sprijinul tuturor celor 50 de democraţi din Senat şi-a exprimat încrederea că va putea trece şi de Camera Reprezentanţilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările