Israelul face teste militare în Alaska

Israelul face teste militare în Alaska

Test Arrow-3 FOTO EPA

Israelul şi Statele Unite au testat cu succes un sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune în Alaska, în Statele Unite, a anunţat în weekend Guvernul israelian, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sistemul a interceptat cu succes rachete deasupra atmosferei, a anunţat duminică, într-un comunicat, Ministerul israelian al Apărării.

Testul a fost efectuat într-un context de tensiuni cu Iranul.

”Israelul are astăzi capacitatea de a acţiona împotriva rachetelor balistice care ar putea fi lansate împotriva sa din Iran sau altundeva”, şi-a exprimat satisfacţia premierul israelian Benjamin Netanyahu.

”Este o mare realizare pentru securitatea Israelului”, a adăugat el.

Ambasadorul american în israel David Friedman a asistat la şedinţa Consilului de Miniştri, pentru a se uita la imagini de la teste.

Aceste teste ale sistemului de tip Arrow-3 au fost realizate în Alaska, ”pentru a se testa capacităţi care nu ar fi putut să fie testate în Israel”, a precizat Ministerul israelian al Apărării.

Israelul a anunţat deja în ianuarie că a efectuat teste ale sistemului de tip Arrow-3 pe teritoriul său, împreună cu Statele Unite.

Alte teste au fost efectuate înainte ca sistemul să fie desfăşurat în baze aeiene israeliene în 2017.

Potrivit unor reprezentanţi israelieni, sistemul testat în Alaska ar urma să asigure o apărare mai bună decât versiunea anterioară.

Cofinanţat de Statele Unite, sistemul de tip Arrow-3 a fost conceput şi realizat de Israeli Aerospace Industries în parteneriat cu constructorul american de avioane Boeing.

Aceste teste au avut loc în contextul în care tensiunile la Golful Persic au crescut puternic în urma retragerii unilaterale americane din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi reimpunerea unor sancţiunidure americane Republicii islamice.

Israelul are reputaţia de a fi prima putere militară şi unci putere nucleară din regiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: