Iranul încearcă să importe clandestin uraniu din Kazahstan

Iranul încearcă să importe clandestin uraniu din Kazahstan

Uraniu

Iranul este pe cale să încheie un acord pentru a importa clandestin 1.350 tone din uraniul purificat al Kazahstanului, încălcând sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui raport al serviciilor de informaţii, obţinut marţi la Viena de AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse diplomatice, aceste informaţii au crescut temerile comunităţii internaţionale referitoare la activităţile nucleare ale Iranului.

Un astfel de acord ar fi important pentru că Teheranul pare să fie lipsit de minereu purificat de oxid de uraniu, material necesar pentru programul său de îmbogăţire a uraniului.

Raportul a fost redactat de o ţară membră a Agenţiei internaţionale a energiei atomice (AIEA), cu baza la Viena, şi un responsabil al ONU a afirmat că agenţia este conştientă de aceasta, dar nu poate să tragă încă concluzii. Astfel de importuri sunt interzise de Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit unui rezumat în două pagini al raportului, obţinut de presă, acordul ar putea fi încheiat în săptămânile următoare. El afirmă că Teheranul ar dori să achite 450 de milioane de dolari (adică 315 milioane de euro) pentru această încărcătură.

Preţul este ridicat din cauza naturii secrete a acordului şi a angajamentului Iranului "de a păstra secrete elementele de furnizare a materialului", potrivit acestui rezumat. "Elementele" se referă la funcţionari ai Kazahstanului care ar acţiona din proprie iniţiativă, fără să aibă acordul guvernului.

Consiliul de Securitate al ONU a impus trei serii de sancţiuni Iranului din cauza refuzului său de a-şi îngheţa programul de îmbogăţire a uraniului şi activităţile asociate care ar putea servi la fabricarea armelor nucleare. Teheranul dezminte aceste acuzaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările