Irak: bătălia pentru Bagdad. SUA şi Iran, pregătite să se implice militar

Irak: bătălia pentru Bagdad. SUA şi Iran, pregătite să se implice militar

Atacurile armate din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe localităţi din Irak FOTO Reuters

Aviaţia militară irakiană a atacat un convoi al trupelor kurde, la nord de Bagdad, bombardamentul soldându-se cu moartea a cel puţin şase persoane, potrivit celor mai recente informaţii de la faţa locului. Raidurile aeriene au avut loc în zona localităţii Hanaqin, la 150 de kilometri nord-est de Bagdad. Nu se ştie dacă raidurile aeriene vizau trupe kurde sau dacă este vorba de o eroare.

Irakul se confruntă cu cea mai gravă criză de la retragerea trupelor americane, în 2011, după ce insurgenţii din gruparea jihadistă „Statul Islamic în Irak şi Levant" (SIIL) au declanşat o ofensivă puternică de ocupare a nordului ţării, avansând spre Bagdad.

Lupte grele s-au dus în ultimele 24 de ore la Samarra, oraş situat la 110 kilometri nord de Bagdad, vizat de atacurile SIIL. 

În doar câteva zile, jihadiştii din Statul Islamic din Irak şi Levant SIIL au reuşit să preia controlul asupra Mosul şi a provinciei în care se află acesta Ninive (nord), Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddin, precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord), profitând de reacţia întârziată  a forţelor de securitate. 

Armata irakiană luptă pentru a recuceri Tikrit, principalul oraş al provinciei Salaheddin, precum şi localităţile Dour şi Baiji. Jihadişti au ameninţat că nu se vor opri până nu vor cuceri capitala irakiană.

În faţa situaţiei critice din Irak, Casa Albă a anunţat că va decide în câteva zile, după consultări cu Secretarul Apărării, ce măsuri vor fi luate pentru a sprijini guvernul irakian în încercarea de a opri avansul grupării de factură teroristă – prezentă şi în Siria.

Preşedintele Barack Obama a insistat asupra faptului că nu va interveni cu trupe americane terestre, însă a autorizat trimiterea portavionului USS George H.W. Bush în Golful Persic pentru „a dispune de mai multă flexibilitate dacă se va impune declanşarea unei operaţiuni militare în scopul protejării cetăţenilor americani sau a intereselor noastre în Irak“, după cum a precizat Pentagonul.

Portavionul USS George H.W. Bush va fi însoţită de crucişătorul USS Philippine Sea şi de distrugătorul lansator de rachete USS Truxtun.  Navele vor ajunge în Golful Persic sâmbătă, 21 iunie.


Portavionul USS George  H.W. Bush FOTO Reuters

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a cerut liderilor politici de la Bagdad să lasa divergenţele deoparte şi să colaboreze pentru a înfrânge ofensiva fundamentalistă islamică care ameninţă să arunce în aer întreaga regiune. În Irak, rezultatele alegerilor legislative nu au fost încă ratificate ceea ce a dus la o criză politică, întrucât noul guvern nu a putut fi format.

Foto

De celaltă parte, Iranul a reacţionat foarte activ la situaţia care tinde să se degenereze rapid, la graniţele sale, oferind sprijin militar guvernului de la Bagdad pentru a restabili controlul regiunilor din nordul ţării. Sâmbătă, preşedintele Hassan Rohani nu a exclus chiar şi o cooperare cu Statele Unite împotriva jihadiştilor. După un an de mandat, Rohani – considerat un preşedinte moderat- a restabilit contactele Iranului cu comunitatea occidentală, pentru a scoate ţara din izolare la care fusese supusă în timpul mandatelor lui Mahmoud Ahmadinejad, fostul preşedinte iranian.

„Teheranul cooperează cu vechiul său duşman, Washingtonul, pentru a-i înfrânge pe insurgenţii suniţi care doresc începerea unui război sectarian dincolo de graniţele Irakului”, a declarat Rohani sâmbătă la Teheran.  

Cu toate acestea, Iranul nu se declară în favoarea unei „intervenţii militare străine în Irak“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Marzieh Afkham, duminică.

„Irakul are capacitatea şi pregătirea necesară pentru a lupta împotriva terorismului şi extremismului. Orice acţiune care ar complica situaţia în Irak nu este în interesul acestei ţări şi al regiunii', a declarat Afkham.

În ultimele două zile, Iranul a trimis 2000 de soldaţi în Irak, în ajutorul guvernului de la Bagdad. Surse confidenţiale din interiorul administraţiei de la Teheran au declarat pentru publicaţia The Guardian că Iranul este gata să sprijine Irakul în „lupta împotriva terorismului ce se răspândeşte repede în regiune.”

Hassan Rouhani, preşedintele iranian, împreună cu Nouri al-Maliki, primul-ministru al Irakului, au decis să formeze o alinaţă, ultimul îndemnând cetăţenii irakieni să se înarmeze şi să lupte pentru apărarea ţării.

Voluntari irakieni FOTO Reuters

Mii de voluntari au răspuns apelului făcut de autorităţile de la Bagdad şi s-au înarmat pentru a lupta împotriva ofensivei teroriste ce a aruncat ţară într-un nou câmp de luptă sângeroase. 

Militanţii din gruparea jihadistă SIIL vor să instituie un califat – stat islamic- în toată regiunea, care să se întindă din Irak până în nordul Siriei, unde luptă împotriva forţelor siriene. 

Irakul se confruntă cu cea mai gravă criză de la retragerea trupelor americane, în 2011, după ce insurgenţii din gruparea jihadistă „Statul Islamic în Irak şi Levant

Imagini din aceeasi galerie
 • Irakul se confruntă cu cea mai gravă criză de la retragerea trupelor americane, în 2011, după ce insurgenţii din gruparea jihadistă „Statul Islamic în Irak şi Levant
 • În doar câteva zile, jihadiştii din Statul Islamic din Irak şi Levant SIIL au reuşit să preia controlul asupra Mosul şi a provinciei în care se află acesta Ninive (nord), Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddin, precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord), profitând de reacţia întârziată  a forţelor de securitate FOTO Reuters / Imagine cu magazinele abandonate din Mosul după atacurile SIIL FOTO Reuters
 • Soldat al Armatei Irakiene în luptă cu rebeli SIIL FOTO Reuters
 • Soldat al Armatei Irakiene în luptă cu rebeli SIIL FOTO Reuters
 • Soldat al Armatei Irakiene în luptă cu rebeli SIIL FOTO Reuters
 • Soldați ai Armatei Irakiene, pornind la luptă împotriva rebelilor islamiști SIIL FOTO Reuters
 • Soldați ai Armatei Irakiene, pornind la luptă împotriva rebelilor islamiști SIIL FOTO Reuters
 • Irakieni oferindu-se voluntari în Armată pentru a opri forțele SIIL FOTO Reuters
 • Irakieni oferindu-se voluntari în Armată pentru a opri forțele SIIL FOTO Reuters
 • Irakieni oferindu-se voluntari în Armată pentru a opri forțele SIIL FOTO Reuters
 • Irakieni oferindu-se voluntari în Armată pentru a opri forțele SIIL FOTO Reuters
 • Islamiști SIIL FOTO Reuters
 • Irakieni refugiindu-se din calea atacurilor armate FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: