INFOGRAFIE VIDEO Roiuri de lăcuste, de proporţii biblice, au pus pe jar ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un kenyan apărându-şi terenul de un roi de lăcuste FOTO EPA-EFE
Un kenyan apărându-şi terenul de un roi de lăcuste FOTO EPA-EFE

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează asupra unui dezastru umanitar dacă roiurile de lăcuste care au făcut prăpăd în Africa nu sunt oprite.

Roiuri de lăcuste călătoare de proporţii biblice au făcut ravagii în ţări din Africa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud şi riscă să pună la grea încercare Egiptul şi China, cea din urmă afectată deja de o criză sanitară gravă din cauza noului coronavirus. Făcând apel la donaţii, ONU avertizează că zeci de milioane de oameni riscă să moară de foame din cauza acestui fenomen comparat de adepţii teoriilor conspiraţioniste cu vremurile profetului Moise.

Roiuri formate din câte 360 de miliarde de lăcuste au întunecat cerul în plină zi în Orientul Mijlociu, au distrus culturi agricole şi păşuni în Africa de Est şi dau bătăi de cap în Asia de Sud, de unde s-ar putea răspândi, via Bangladesh şi Myanmar, în China, care luptă de două luni încoace cu epidemia de pneumonie virală cauzată de coronavirusul Covid-19. Depistat în decembrie în Wuhan, în centrul Chinei, noul coronavirus a provocat până acum moartea a peste 2.600 de persoane şi a infectat mai mult de 79.000, inclusiv în Europa.

Dacă impactul Covid-19 este vizibil imediat, cel al invaziei de lăcuste va fi resimţit în timp. Zeci de milioane de oameni se află în pericol în ambele cazuri.

Stare de urgenţă în state din Africa de Est

Cea mai afectată regiune de invazia de lăcuste este Africa de Est, unde Kenya, Etiopia şi Somalia au instituit stare de urgenţă. Kenya nu a mai trecut printr-o criză generată de aceste insecte dăunătoare de şapte decenii încoace, în timp ce Etiopia şi Somalia au reuşit să o tot evite în ultimul sfert de secol. În Kenya şi Etiopia, autorităţile au încercat să facă faţă situaţiei aruncând pesticide din avioane, o modalitate recomandată de ONU, în timp ce Uganda a mobilizat armata. Fermierii locali s-au mobilizat şi ei cum au putut pentru a îndepărta pericolul, claxonând şi bătând în metale. Dar nu prea reuşesc să le alunge, întrucât sunt prea multe şi se reproduc prea repede.

În acest context, teoriile conspiraţioniste au un teren propice de răspândire, cu titluri de genul „Biblia prinde viaţă?“. Promotorii lor aduc aminte de pasaje din Vechiul şi Noul Testament, referitoare în special la Moise (1.393 - 1.273 î.e.n.) - „Întinde-ţi mâna peste ţara Egiptului, ca să vină lăcustele peste ţara Egiptului şi să mănânce toată iarba pământului“ - şi Apocalipsa 9:3 - „Din fum au ieşit pe pământ lăcuste, cărora le-a fost dată o putere ca puterea pe care o au scorpionii pământului“.

Zeci de milioane de oameni riscă să moară de foame

Dincolo de aceste teorii imposibil de dovedit, ONU a tras recent un semnal de alarmă, precizând că zeci de milioane de oameni riscă să moară de foame. Într-o estimare făcută doar pentru Africa de Est, ONU remarcă faptul că 23 de milioane de persoane trăiesc sub riscul insecurităţii alimentare în Etiopia, Kenya şi Somalia, unde lanurile de porumb şi sorg au fost pur şi simplu distruse. Ori, potrivit calculelor, un roi de 210 milioane de lăcuste poate mânca cât 90.000 de oameni într-o zi. „În lipsa unei reacţii rapide, vom avea o problemă enormă în acest an“, a declarat secretarul general adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru probleme umanitare, Mark Lowcock.

Deocamdată, ONU mizează pe deblocarea unor fonduri în valoare de 76 de miliarde de dolari în vederea luării unor măsuri de stopare a invaziei şi ajutorării persoanelor afectate.

Lăcustele călătoare au pornit peste mări din deşertul Peninsulei Arabice, unde trecerea mai multor cicloane tropicale în ultimii ani a creat condiţii propice reproducerii lor. Furtunile şi ploile abundente din ţările africane au complicat şi mai mult situaţia. Mai mult, eforturile de combatere a acestor insecte dăunătoare nu au dat rezultatele aşteptate, iar, pe fondul modificării climatice, perioada de eclozare s-a extins în luna martie.

China se bazează pe India şi Pakistan

Acum o parte din aceste lăcuste se îndreaptă spre Egipt, exaltând amatorii de profeţii apocaliptice şi punând în gardă o naţiune preocupată deja de insecuritatea alimentară. Dar cea mai mare parte dintre ele ameninţă sud-vestul Pakistanului şi India, unde guvernul le consideră o problemă majoră. Ajutaţi de ONU, indienii îşi concentrează eforturile pe oprirea deplasărilor şi distrugerea depunerilor de ouă.

Potrivit unor experţi, aceste roiuri riscă să ajungă până în provincia chineză Yunnan, locuită de aproape 46 de milioane de persoane. Ceea ce ar fi o nouă provocare pentru statul chinez, după epidemia de Covid-19. Deocamdată, lanţul muntos Himalaya funcţionează ca o barieră naturală. Dar nu este exclusă varianta intrării în China, undeva pe la începutul verii, după traversarea Bangladeshului şi a Myanmarului. În China, presa de stat s-a lansat deja într-o campanie de asigurare a opiniei publice, citând experţi din Ministerul Agriculturii care exclud pericolul şi distribuind filmuleţe cu trupe de raţe care se mobilizează la frontieră pentru a mânca lăcustele. Una peste alta, ironie a istoriei, China acum depinde de duşmanul său declarat India dacă se va confrunta sau nu cu o nouă criză.

INFOGRAFIE Invazia de lacuste si Africa
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite