Gorbaciov, despre retragerea SUA din Tratatul INF: „Creşte riscul unui conflict“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov FOTO EPA
Mihail Gorbaciov FOTO EPA

Retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) va genera o nouă cursă a înarmării şi va creşte riscul unui conflict nuclear, a denunţat vineri ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Semnat în 1987 de către Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan, Tratatul INF a permis eliminarea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri deţinute de ambele ţări în Europa. Însă Donald Trump a decis să-şi retragă ţara din acest acord, apreciind că Rusia nu îl respectă.

Într-o primă reacţie faţă de anunţul lui Trump, Gorbaciov a apreciat că actualul lider de la Casa Albă face o „greşeală“.

Vineri, într-un editorial în New York Times, ultimul lider sovietic scrie că încetarea INF reprezintă o „ameninţare teribilă pentru pace“.

În opinia sa, va începe o nouă cursă a înarmării, ceea ce va creşte riscul unui conflict nuclear.

„Nu va fi niciun câştigător într-un război al tuturor împotriva tuturor, mai ales dacă se va încheia cu un război nuclear. Este o posibilitate care nu poate fi exclusă. O cursă a înarmării neîncetată, tensiunile internaţionale, ostilitatea şi neîncrederea universală vor creşte riscul unui conflict“, a avertizat Mihail Gorbaciov, în vârstă de 87 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite