De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

De ce sunt
egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi FOTO Reuters

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie îl îndepărtau de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreaba de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când Morsi a devenit preşedinte anul trecut, a elaborat un plan care includea 64 de „promisiuni distincte“, se arată într-un articol publicat pe site-ul „The Atlantic“.

La numai câteva ore de la acest anunţ, un antreprenor egiptean, Abbas Adel Ibrahim, a lansat un site menit să monitorizeze progresul înregistrat de preşedinte în ce priveşte îndeplinirea acestor angajamente. De atunci, milioane de oameni au urmărit site-ul, pentru a fi la curent cu modul în care Morsi îşi îndeplineşte îndatoririle.

După cum se poate observa mai jos, invenţia antreprenorului nu a fost tocmai în favoarea preşedintelui egiptean: 

Potrivit sursei menţionate, el a îndeplinit numai 10 promisiuni din 64 şi a eşuat mai ales în ce priveşte rezolvarea problemelor de securitate naţională.

Ceva mai devreme în acest an, „The Washington Post“ a vorbit despre unele consecinţe ale acestui eşec:

„Grămezi de gunoi continuă să se adune pe străzile capitalei. Grevele au afectat anumite sectoare ale serviciului public, mai ales în cazul spitalelor egiptene, care sunt subfinanţate. Un bărbat chiar a făcut o plângere la poliţie împotriva lui Morsi, pentru că acesta nu a reuşit să îşi îndeplinească promisiunile“.

Desigur, sarcina lui Morsi a fost încă de la început una dificilă. Pe de altă parte, în timp ce 40 de procente dintre egipteni trăiesc în sărăcie, iar ţara se afundă în datorii, Morsi nu a reuşit să reducă din cheltuieli  pentru a obţine un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.

Situaţia economică dificilă alimentează nemulţumirea egiptenilor, dar nu este singurul motiv: Constituţia ţării, despre care s-a spus că acordă prea multă putere grupurilor islamiste, a fost o altă sursă de conflict.

Acum, Morsi îşi dă seama că a subestimat puterea mulţimii şi descoperă că egiptenii preferă să îşi exprime nemulţumirile în stradă. 


Citiţi mai multe despre protestele din Egipt
 
Forţele Armatei conduse de generalul al-Sisi l-au arestat pe preşedintele Mohamed Morsi, anunţă ABC News. Trupele militare din Egipt au ocupat studiourile televiziunii de stat din Cairo, înconjurând sediul cu tancuri.

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.
 
Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.
 
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.
 
Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.

Opozanții regimului solicită demisia lui Mohamed Morsi din funcția de președinte al Egiptului, în piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Opozanții regimului solicită demisia lui Mohamed Morsi din funcția de președinte al Egiptului, în piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Rezidenții se confruntă cu membrii Frăției Musulmane și cu susținătorii președintelui Morsi lângă Universitatea din Cairo FOTO AFP
 • Protestatari, membri ai opoziției, sunt înarmați cu bețe și pietre în timpul confruntărilor cu susținătorii președintelui Mohamed Morsi FOTO AFP
 • Imagine de sus a protestelor împotriva actualului președinte egiptean, Mohamed Morsi FOTO Reuters
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Protestatarii flutură steagul Egiptului în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Protestatarii egipteni care cer înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi de la putere s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo FOTO AFP 
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Susținătorii președintelui Mohamed Morsi se roagă în mijlocul protestelor din Cairo, pentru a-și arăta sprijinul pentru liderul țării FOTO Reuters
 • Susținătorii președintelui Mohamed Morsi se roagă în mijlocul protestelor din Cairo, pentru a-și arăta sprijinul pentru liderul țării FOTO Reuters
 • Susținători ai președintelui Mohamed Morsi se odihnesc în fața moscheii Raba El-Adwyia din Cairo FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările