Două gropi comune au fost descoperite în districtul yazidiţilor din Irak

Două gropi comune au fost descoperite în districtul yazidiţilor din Irak

Un bărbat din comunitatea yazidi, în 2015  FOTO: AFP

Forţele paramilitare irakiene au mai descoperit două gropi comune, în care se află trupurile a 140 de civili, inclusiv femei şi copii, în zona unde locuiesc yazidiţii, grup religios minoritar.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2014, Statul Islamic a ucis mii de yazidiţi din Sinjar şi a răpit mii de femei şi fete din comunitate pentru a le abuza sexual, scrie AFP. Alianţa paramilitară Hashed al-Shaabi a spus că a găsit „o groapă comună cu trupurile a 20 de femei şi a 40 de copii în satul Kabusi, la sud de Sinjar“. De asemenea, „în complexul rezidenţial din Jazira, tot la sud de Sinjar, s-au găsit alte 80 de cadavre, în mare parte yazidiţi“. 

Luptătorii kurzi, sprijiniţi de coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, au preluat controlul în Sinjar în noiembrie 2015, dar, anul acesta, în octombrie, forţele irakiene au cucerit zona. Oficialii irakieni au descoperit şi pe 22 noiembrie, în aceeaşi regiune, o groapă comună cu zeci de trupuri – erau oameni din aceeaşi comunitate, ucişi de ISIS. 

Mahma Khalil, primarul din Sinjar, a declarat că, din 2015, s-au descoperit 40 de gropi comune în zonă şi că toate victimele sunt yazidiţi. Aceştia vorbesc limba kurdă, dar nu sunt musulmani, motiv pentru care ISIS îi persecută. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările