Doi fraţi, căutaţi în Africa de Sud pentru un jaf în valoare de 3,6 miliarde de dolari în criptomomede, şi-au cumpărat un paşaport de aur din Vanuatu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Vanatu acordă paşapoarte de aur contra a 130.000 de dolari FOTO Shutterstock
Insula Vanatu acordă paşapoarte de aur contra a 130.000 de dolari FOTO Shutterstock

Doi fraţi acuzaţi că au furat peste trei miliarde şi jumătate în bitcoin de la compania lor de criptomonede au cumpărat cetăţenia unei insule din Pacific înainte de a dispărea fără urmă, relatează The Sun. Cei doi susţin că au fost atacaţi de hackeri şi vor să-şi dovedească nevinovăţia.

Traderii Raees Cajee, 21 de ani, şi Ameer, 18 ani, au fugit din Africa de Sud în aprilie după ce le-au trimis un mesaj investitorilor potrivit căruia compania fondată de ei, Africrypt, ar fi fost piratată de hackeri şi toate fondurile ar fi fost sustrase de pe platformă.

Potrivit unor documente consultate de The Guardian, cei doi au cumpărat paşapoarte din Vanuatu pentru 130.000 de dolari la distanţă de câteva luni unul de altul, Raees în octombrie şi Ameer în ianuarie 2021.

În cadrul unui interviu acordat pentru WSJ dintr-un loc secret, Raees a negat categoric că ar fi comis vreo infracţiune şi că au fost nevoiţi să fugă în urma unor „ameninţări cu moartea” din partea unor „sindicate de crimă organizată”.

Acuzaţi de ceea ce ar putea fi cel mai mare jaf de criptomonede de până acum, cei doi presupuşi escroci susţin că compania nu deţinea mai mult de 4,9 milioane de dolari americani în criptomonede faţă de circa 3,6 de miliarde câţi ar fi fost furaţi.

Ambii fraţi au promis că vor coopera în eventuale anchete şi ei şi-ar pregăti apărarea care să le dovedească nevinovăţia.

Poliţia sud-africană a transmis că Raees şi Ameer şi-au vândut automobilul de lux, un Lamborghini Huracan, un studio în unul din cele mai scumpe hoteluri din ţară şi au lichidat contractul de închiriere al unui apartament de lângă plajă cu câteva săptămâni înainte să dispară fără urmă.

Totodată,  au trimis investitorilor un email ciudat prin care i-a rugat stăruitor să nu alerteze autorităţile despre piratarea companiei întrucât există riscul să fie „amânată” acţiunea de recuperare a banilor.

Ameer şi-a anunţat clienţii că „ne este necunoscută momentan amploarea informaţiilor personale care ar fi putut accesate în cadrul atacului”.

Fraţii sud-africani Raees şi Ameer Cajee ar fi furat 3

Fraţii sud-africani Raees şi Ameer Cajee ar fi furat 3,6 miliarde de dolari în criptomonede FOTO via The Sun

Avocaţii spun însă că traderii că şi-au dat afară programatori ai Africrypt cu şapte zile înainte de presupusul atac.

O investigaţie asupra incidentului a constatat că, în noiembrie 2020, investitorii au observat un şir de transferuri ciudate din portofelele lor Bitcoin folosind tehnologii ale „internetului ascuns” - care le-au făcut practic imposibil de urmărit, potrivit unei firme de avocatură care îi reprezintă pe investitori.

"Am fost imediat suspicioşi din cauza anunţului care implora investitorii să nu ia măsuri legale", se arată într-o declaraţie a firmei de avocatură Hanekom Attorneys.

Avocaţii susţin că Africrypt a sustras fondurile prin comasarea mişcărilor cu numerar cu alte tranzacţii Bitcoin pentru a le face imposibil de urmărit.

Gerhard Botha, un avocat din Johannesburg care reprezintă 58 de investitori, a reuşit să obţină un ordin de lichidare provizoriu împotriva fugarilor.

Din ianuarie 2020, 2.000 de persoane au achiziţionat cetăţenia insulei izolate din Pacific, care are o populaţie de 300.000 de oameni, potrivit The Guardian.

Cei cărora le sunt acceptate aplicaţiile pentru schema „paşapoarte contra investiţii” din Vanuatu pot călători fără vize în Marea Britanie şi ţările membre UE.

Potrivit Digi 24, printre beneficiarii paşapoartelor de aur se numără:

Gianluigi Torzi, un om de afaceri italian acuzat de extorcare a oficialilor de la Vatican cu 15 milioane de euro.

Hayyam Garipoglu, un mogul bancar turc încarcerat pentru un scandal de delapidare de milioane de dolari şi condamnat la închisoare pentru adăpostirea nepotului său după ce acesta a ucis o tânără de 17 ani.

Ghali Belkecir, controversatul fost şef al Jandarmeriei din Algeria, forţa militară a ţării responsabilă cu aplicarea legii, pe numele căruia s-au emis patru mandate de arestare.

Khaled al-Ahmad, un om de afaceri sirian şi consilier apropiat al preşedintelui Assad, care a obţinut cetăţenia Vanuatu în iunie 2019.

Floyd Mera, directorul Unităţii de Informaţii Financiare (FIU) din Vanuatu, a declarat că celor cu „condamnări substanţiale” li s-ar putea revoca cetăţenia, relatează The Sun.

„În viitor, UIF va efectua verificări mai amănunţite ... Dacă se dovedeşte că vreuna din aceste persoane are condamnări penale, UIF va informa cu promptitudine Biroul Cetăţeniei cu privire la informaţiile actualizate.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite