VIDEO Cutremur de 7,2 în Mexic. Imagini din timpul seismului. Alarma a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului

VIDEO Cutremur de 7,2 în Mexic. Imagini din timpul seismului. Alarma a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului

FOTO BBC

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a avut loc în sud-vestul Mexicului, provocând daune minore clădirilor din statul Oaxaca, situat la aproximativ 350 km distanţă de Mexico City, potrivit BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproximativ un milion de case au rămas fără curent electric în urma cutremurului, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de Interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducând la moartea a cel puţin doi oameni.

Cel puţin 50 de imobile au suferit stricăciuni în statul Oaxaca, încă afectat, împreună cu Ciudad de Mexico, de cutremurele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut, scrie Reuters.

Cel puţin două persoane au murit după ce elicopterul militar în care se aflau ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze. Oficialii au supravieţuit. Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat pe Twitter că oficialii au scăpat nevătămaţi, dar câteva persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în urma accidentului.

Potrivit ultimelor date, cutremurul a fost urmat de 225 de replici, cauzând panică în rândul locuitorilor Mexicului.

În Ciudad de Mexico, alarma de seism a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului, a anunţat primarul Miguel Angel Mancera.

Epicentrul cu magnitudinea de 7,2 a avut loc vineri, în apropierea oraşului Pinotepa de Don Luis din statul Oaxaca, a declarat un geolog american. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 24,6 km. 
 
Unele clădiri din statul Oaxaca au suferit daune minore, însă nu a fost raportat niciun deces. Nu a existat nicio ameninţare în ceea ce priveşte cutremurul, potrivit Centrului de avertizare din Pacific.

După incident, mii de oameni  ieşeau fugind din clădirile din Ciudad de Mexico, pe măsură ce terenul se clătina. Unii plângeau, în timp ce alţii se îmbrăţişau pe străzile Capitalei. Traficul a fost oprit pentru câteva momente.

 
Evenimentul seismic a fost înregistrat la ora locală 17:39 (01:39 ora Romaniei).
 
Autorităţile au activat sistemele de avertizare pentru cutremure în cinci state, inclusiv în Mexico City. Acestea au cerut oamenilor să rămână în afara clădirilor.
 
După aproximativ o oră, la 18.36, a fost înregistrată o replică puternică, cu magnitudinea 5,8, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Acest seism a avut loc la o adâncime de 8,9 kilometri, iar epicentrul lui, la 35,5 kilometri est-sud-est de Pinotepa Nacional şi la 145 de kilometri de sud-vest de Oaxaca.
 
Serviciul naţional seismologic din Mexic a înregistrat, până la ora locală 20.30, 150 de replici.
 
Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a convocat Comitetul Naţional de Urgenţe. De cealaltă parte, Luis Felipe Puente, coordonator privind protecţia civilă din cadrul guvernului, a informat că nu se aşteaptă valuri de tip tsunami pe coastele mexicane.
 
„Nu au fost înregistrate daune majore. S-a simţit foarte puternic pe coasta Guerrero, de la Oaxaca la Michoacán, iar în Ciudad de México a provocat panică. Nu există pierderi de vieţi raportate şi nici mari daune materiale”, a spus secretarul guvernului Alfonso Navarrete, care a explicat că seismul a durat 1 minut.
 
Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă.
 
În septembrie anul trecut, două cutremure devastatoare din Mexic au ucis sute de persoane.
 
„Din 19 septembrie nu am mai fost aşa speriat”, a declarat Luis Rodriguez.
 
„Este foarte înfricoşător să te gândeşti cum casa ta ar putea să cadă pe tine într-o secundă”, a spus o altă femeie.
 
Nori de praf s-au ridicat în apropierea clădirilor deja afectate de cutremurele din septembrie 2017.
 
Mexicul este una dintre regiunile cu cele mai multe evenimente seismice înregistrate, aşezate pe a treia  placă tectonică a pământului, potrivit Serviciului Naţional seismologic din Mexic. Cele mai puternice plăci tectonice sunt cele din America de Nord, Cocos şi Pacific. 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările