Catherine Ashton se află într-o vizită oficială la Teheran pentru a discuta teme de actualitate cu liderii iranieni

Catherine Ashton
se află într-o vizită oficială la Teheran pentru a discuta teme de actualitate cu liderii iranieni

Liderul diplomaţiei europene, Catherine Ashton. FOTO: Reuters

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a ajuns sâmbătă la Teheran, unde va avea întrevederi cu oficiali iranieni pentru a discuta subiecte care privesc relaţiile bilaterale şi problema nucleară, potrivit BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând de duminică, Catherine Ashton va avea întrevederi cu preşedintele iranian, Hassan Rohani, cu şeful Parlamentului, Ali Larijani, şi cu ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Potrivit agenţiei oficiale Irna, citată de AFP, ea a fost întâmpinată la aeroport de ministrul adjunct pentru Afaceri Externe Abbas Araghchi.

Vizita are loc în contextul ameliorării relaţiilor dintre Iran şi ţările occidentale, fiind pentru prima oară când Ashton ajunge în ţara asiatică pentru a discuta chestiuni legate de soluţionarea crizei nucleară, relaţii politice mai bune între Iran şi Uniunea Europeană, precum problema războiului din Siria, ultima temă fiind avansată de jurnalista Lyse Doucet de la BBC.

De asemenea, informarea cu privire la discuţiile privind chestiunea nucleară a fost realizată joi de ministrul-adjunct de Externe, Majid Ravanchi, politician care a recunoscut că această temă va fi pusă pe ordinea de zi.

Ashton va merge luni la Ispahan, un oraş cu o semnificaţie istorică aparte, a anunţat un membru al anturajului său.

Experţi iranieni şi din cadrul Grupului 5+1 au încheiat vineri, la Viena, o primă rundă de negocieri. O reuniune politică este prevăzută pentru 17 martie, însă aceste negocieri vor necesita mai multe luni pentru a se ajunge la un acord final, potrivit AFP.

La 24 noiembrie, Iranul a încheiat cu marile puteri un plan de acţiuni pentru şase luni, aplicat începând din 20 ianuarie. UE este un actor-cheie în negocierile nucleare, iar Ashton deţine un rol foarte important.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: