Brazilia. Un grup de extremişti de dreapta a blocat intrarea spitalului unde urma să avorteze o fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol

Brazilia. Un grup de extremişti de dreapta a blocat intrarea spitalului unde urma să avorteze o fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol

Activişti pro-alegere din Brazilia FOTO captură You Tube

Un grup de extremişti de dreapta a publicat pe reţele sociale numele unei fetiţe de 10 ani din Brazilia, victima unui viol, încercând să împiedice procedura de avort. Zeci de femei au ieşit în stradă pentru a o proteja, după aceasta a fost adusă la un spital aflat la circa 1.500 distanţă de casă.

Fetiţa a obţinut dreptul de a avorta după ce a mărturisit că a fost abuzată de un unchi, dar spitalul din oraşul său din statul Espírito Santo a refuzat să efectueze procedura.
 
În Brazilia avortul e permis doar în caz de viol, când viaţa mamei e în pericol sau al anencefaliei -o malformaţie în care fătul se naşte fără o parte din creier.
 
Copila a fost nevoită să meargă la un spital din oraşul Recife, din nord-estul Braziliei. Activiştii anti-avort, între care s-au aflat şi politicieni au blocat intrarea în spital şi au făcut comentarii abuzive la adresa personalului medical şi al fetiţei. Ei i-au numit „criminali” şi au încercat să pătrundă în spital, dar au fost opriţi de forţele de ordine.
 
 
Aceştia au aflat de spitalul unde urma să ajungă fetiţa de la o susţinătoare extremistă a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro. Aceasta a dezvăluit numele fetiţei şi alte detalii personale pretinzând că autorităţile au răpit-o şi o vor duce cu un avion privat la spital pentru întreruperea sarcinii.
 
„Este o încălcare serioasă a drepturilor omului”, spune Sara Giromini, într-un clip în care apare cu o păpuşă de plastic de mărimea fătului ce urma a fi avortat. Aceasta e unul din liderii mişcării "Os 300 do Brasil", un grup extremist de dreapta care îl susţine pe preşedintele brazilian. Ea a fost arestată pentru scurtă vreme în luna iunie sub acuzaţii de „acţiuni anti-democratice” după ce a condus un marş cu torţe către clădirea Curţii Supreme.
 
Giromini a făcut parte din echipa ministrului pentru femei, familie şi drepturile omului, pastorul conservator evanghelic Damares Alves, o femeie. 
 
„Când eşti martor la condamnarea unei fetiţe de 10 ani pentru că avortează în urma unui viol şi pentru că viaţa îi este pusă în pericol, poţi să-ţi dai seama de măsura în care fundamentalismul religios capătă teren în ţara noastră”, a spus Elisa Aníbal, o activistă feministă din Recife.
 
Paula Viana, un activist pro-alegere, care a luat-o pe copilă de la aeroport, a povestit că a fost avertizată de prezenţa extremiştilor în drumul spre spital, astfel că a ascuns-o pe fetiţă în portbagaj şi au intrat pe o uşă laterală a clădirii.
 
„Este absolut incredibil că se întâmplă asta în Brazilia, că o parte o populaţiei poate crede că avortul este mai rău decât violul”, a spus Viana, care face parte dintr-o organizaţie pentru drepturile femeilor.
„Însă noi nu am fost luaţi prin surprindere, pentru că ştim că avem un preşedinte care susţine asemenea manifestări ale urii”, a spus aceasta.
 
Vestea despre prezenţa extremiştilor la spital a ajuns în comunităţile activiste din oraşul Recife şi zeci de oameni s-au îndreptat spre spital pentru a apăra dreptul fetiţei la avort.
 
„Ne-am dat seama că avem nevoie de întăriri”, a spus o activistă din grupul Fórum de Mulheres de Pernambuco care a lansat un apel pe reţelele sociale.
 
 
„Am adunat peste 150 de persoane să o susţină pe copilă...femei, transsexuali, persoane de culoare, tineri...când ne-am uitat la grupul de partea cealaltă am văzut că erau în majoritate bărbaţi albi în vârstă şi foarte puţine femei”.
 
„Copila aceasta a rămas însărcinată în urma unui viol, iar aceşti fundamentalişti s-au adunat aici pentru a spune că viaţa ei nu contează. Suntem aici să spunem că viaţa noastră e importantă”, au strigat femeile.
 
Unchiul fetiţei, un bărbat de 33 de ani, a fost arestat miercuri. Cazul a stârnit un val de revoltă în Brazilia: un judecător a somat Google, Facebook şi Twitter să şteargă detaliile personale ale fetiţei în decurs de 24 de ore.
 
Debora Diniz, o activistă pentru drepturile reproductive ale femeilor, care fost nevoită să părăsească Brazilia din cauza ameninţărilor cu moartea, a spus că incidentul este un portret perfect al Braziliei lui Bolsonaro: „un uragan de ură” lovindu-se de rezistenţa feministă non-violentă, dar fermă.
 
Gabriela Rondon, avocat al organizaţiei pro-alegere Anis, a declarat că legislaţia anti-avort extrem de dură a Braziliei pune viaţa a milioane de femei în pericol.
 
„Conform statisticilor noastre, jumătate de milion de femei sunt nevoite să treacă prin avorturi ilegale în fiecare an”, a spus aceasta.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările