Arabia Saudită a găsit ţapul ispăşitor în cazul jurnalistului torturat şi ucis. Consulul saudit la Istanbul, destituit, reşedinţa sa este percheziţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consul General al Arabiei Saudite, Mohammad Al-Otaibi, a deschis uşile consulatului Arabiei Saudite din Istanbul pentru jurnalişti
Consul General al Arabiei Saudite, Mohammad Al-Otaibi, a deschis uşile consulatului Arabiei Saudite din Istanbul pentru jurnalişti

Mohammad al-Otaibi, consulul general saudit la Istanbul, nu a fost văzut în public de la izbucnirea scandalului. Televiziunea turcă şi agenţia de ştiri Anadolu au relatat marţi că acesta ar fi părăsit Turcia înainte ca locuinţa sa să fie percheziţionată. Ieri, presa a anunţat că a fost destituit.

    

Poliţia turcă a început miercuri percheziţia la reşedinţa consulului Arabiei Saudite din Istanbul, în cadrul anchetei cu privire la dispariţia jurnalistului disident Jamal Khashoggi, relatează AFP.

Această percheziţie, efectuată de o echipă de 10 poliţişti, survine la două zile după una similară efectuată luni la Consulatul saudit din Istanbul, unde autorităţile turce suspectează că Jamal Khashoggi ar fi fost asasinat de către un comando saudit venit de la Riad la 2 octombrie.

Percheziţia la reşedinţa consulului fusese programată pentru marţi seara, dar a fost amânată, deoarece autorităţile saudite au invocat prezenţa familiei consulului în incintă, potrivit ministrului turc de externe Mevlüt Cavusoglu.

Consulul Mohammad Al-Otaibi care - potrivit media turce - a fost prezent la consulat când a avut loc presupusa asasinare a lui Khashoggi, a părăsit Istanbulul marţi după-amiază, cu destinaţia Riad.

Consulul Arabiei Saudite din Istanbul,Mohammad Al-Otaibi, a deschis uşile misiunii diplomatice, sâmbătă, 6 noiembrie, într-un efort de a arăta că ziaristul Jamal Khashoggi, care a dispărut în urmă cu patru zile, nu a fost acolo, iar acuzaţiile despre răpirea lui esunt neîntemeiate.

Jurnalişti de la agenţia Reuters au vizitat consulatul de şase etaje din nordul Istanbulului, în care Khashoggi, un ziarist  saudit cu rezidenţă în SUA care scria pentru „Washington Post“, a intrat marţi, 2 octombrie,  pentru a obţine documente pentru viitoarea sa căsătorie. Logodnica lui, care-l aşteptase afară, a spus că jurnalistul nu a mai ieşit niciodată. Oficialii saudiţi au spus că acesta a părăsit consulatul marţi după ce şi-a încheiat treburile.

"Aş dori să confirm că ... Jamal nu este la consulat şi nici în Regatul Arabiei Saudite, iar consulatul şi ambasada se străduiesc să-l caute", declara consul general Mohammad Al-Otaibi. "Suntem îngrijoraţi de acest caz“, a mai spus diplomatul.

Al-Otaibi a declarat că nu au existat acuzaţii legale împotriva lui Khashoggi la consulat şi a făcut un tur al clădirii pentru Reuters pentru a demonstra că jurnalistul dispărut nu este acolo. Deschizând dulapuri, debarale şi  chiar panouri de lemn care acoperă instalaţiile de climatizare, Al-Otaibi i-a plimbat pe jurnalişti prin cele şase etaje ale clădirii, inclusiv printr-o sală de rugăciune de la subsol, prin birouri, bucătării şi toalete, precum şi prin camere de depozitare şi de securitate.

El a spus că mai spus că misiunea diplomatică este echipată cu camere de luat vederi, dar transmit, live, nu înregistrează imagini, astfel încât nu au putut fi recuperate imagini cu jurnalistul care a intrat sau ieşit din consulat, care este înconjurat de bariere de poliţie şi are garduri de înaltă securitate, acoperite cu sârmă ghimpată.

Clădirea are două intrări în faţă şi în spate, iar Al-Otaibi a spus că Khashoggi ar fi putut pleca prin orice parte.

Potrivit Washington Post, Ankara a anunţat SUA că deţine înregistrări audio şi video care arată cum Jamal Khashoggi a fost "interogat, torturat, apoi ucis" în interiorul consulatului, iar ulterior trupul său a fost dezmembrat. 

De asemenea, potrivit unui oficial turc citat de CNN, mai multe surse din Turcia susţin că jurnalistul ar fi fost ucis în interiorul consulatului, iar cadavrul acestuia ar fi fost transportat şi tăiat în bucăţi la reşedinţa consulului general. 

Potrivit Hurriyet, pe înregistrare se aude şi vocea consulului saudit Mohammad Utaybi, care le spune asasinilor să îl ucidă pe jurnalist în altă parte „sau altfel voi avea eu probleme”. În replică, asasinii îi spun acestuia să tacă din gură „dacă vrea să trăiască atunci când se va întoarce în ţară”.

  Mass-media americane au relatat luni seara că Arabia Saudită se pregătea să recunoască faptul că jurnalistul de 59 de ani a murit în timpul unui interogatoriu care s-a încheiat prost, la consulat.

Potrivit CNN, care citează surse anonime, Riadul ar pregăti un raport în care se încearcă minimalizarea implicării sale în dispariţia lui Jamal Khashoggi, colaborator al cotidianului Washington Post. Potrivit unei surse, raportul ar conchide că operaţiunea a fost desfăşurată "fără autorizaţie şi a fost lipsită de transparenţă", iar "persoanele implicate vor fi trase la răspundere"

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, torturat şi tranşat. „A ţipat timp de 7 minute“, susţine o sursă din rândul anchetatorilor

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat, iar apoi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, scria miercuri cotidianul turc proguvernamental Yeni Safak, care precizează că a avut acces la o înregistrare audio a faptelor.

Potrivit publicaţiei, Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu, în care agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Ţipetele sale s-au auzit timp de şapte munute. După aceea, jurnalistul a fost ”decapitat”, potrivit acestui cotidian proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Jurnalistul a fost torturat şapte minute a spus o sursă turcă,  care a ascultat în totalitate o înregistrare audio a ultimelor momente ale jurnalistului saudit, scrie publicaţia Middle East Eye. Khashoggi a fost târât din biroul consulului general saudit Istanbul şi la masa din studiul său din apropiere, a mai spus sursa turcă. "Consulul a fost scos din cameră“, a declarat sursa pentru MEE, care a mai precizat că saudiţii au venit la Istanbul să-l ucidă pe ziarist nu să-l interogheze. Urletele jurnalistului au încetat după ce i-a fost t injectată o substanţă încă necunoscută.

Salah Muhammad al-Tubaigy, care a fost identificat ca şeful direcţiei  medico-legale din cadrul departamentului general de securitate al Arabiei Saudite, a fost unul din cei  15 membri care au sosit la Ankara mai devreme în acea zi pe un avion privat. Tubaigy a început să taie corpul lui Khashoggi pe o masă în timp ce acesta încă mai era în viaţă, a spus sursa turcă. Când începu să tranşeze victima,Tubaigy asculta muzică la căşti şi i-a sfătuit şi pe alţi membri ai echipei să facă acelaşi lucru.

"Când fac acest lucru, ascult muzică. Ar trebui să faceţi acelaşi lucru ", ar fi declarat Tubaigy, a declarat sursa turcă pentru  Middle East Eye . O versiune de trei minute a benzii audio cu torturarea jurnalistului a fost dată ziarului turc Sabah, dar nu are  încă acordul să o dea publicităţii.

O sursă turcă a declarat pentru New York Times că Tubaigy a fost echipat cu un ferăstrău pentru tăierea oaselor . El este şi preşedinte al Frăţiei Saudite a Patologiei Legale şi membru al Asociaţiei Saudite pentru Patologia Legală. În 2014, ziarul saudit Asharaq al-Awsat din Londra l-a intervievat pe Tubaigy despre o clinică mobilă care permite medicilor să facă autopsii în şapte minute pentru a determina cauza morţii pelerinilor .

Ziarul nota că clinica mobilă a fost proiectată parţial de Tubaigy şi ar putea fi folosită în "cazuri de securitate care necesită intervenţia patologică pentru a efectua o autopsie sau a examina un organism la locul unei crime".

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a declarat preşedintele Turciei, Recep Erdogan, citat de cotidianul turc „Hurriyet“. Erdogan susţine că anumite zone din consulatul saudit la Istanbul au fost rezugrăvite, iar poliţia a descoperit folosirea unor materiale toxice în incintă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite