Angela Merkel avertizează împotriva "mediocrităţii" în Europa

Cancelarul german Angela Merkel, foarte criticată în special în Franţa pentru apărarea austerităţii, a reacţionat puternic vineri, delpângând "lipsa de încredere" în zona euro şi avertizând împotriva "mediocrităţii", relatează AFP.

Merkel a deplâns în faţa Federaţiei micilor întreprinzători o "lipsă de încredere între actorii" din zona euro, care nu poate fi soluţionată decât atacând "de la rădăcini criza", adică "îndatorarea şi îndepărtarea de competitivitate".

"A apărut o falsă dezbatere, opunând creşterea (economică) şi austeritate bugetară. Sunt doar nişte vorbe", a declarat ea.

Menţionând viitorul summit G20 din Mexic, Merkel a subliniat, aşa cum a făcut-o şi cu o zi înainte, că Germania "nu se va lăsa convinsă de soluţii rapide ca euroobligaţiunile" sau introducerea unui fond comun de garanţii bancare în Europa.

"Pericolul propunerilor pripite de punere în comun" a datoriilor este acela de a ascunde diferenţele de putere economică dintre ţări, egalizând rata dobânzii împrumuturilor statelor, a avertizat ea. "Cel care ascunde acest lucru sfârşeşte prin a ajunge în mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie să devină etalon" în zona euro, a declarat Merkel, obţinând aplauze.

Ea a criticat, în trecere, Franţa, îndemnând să se observe "evoluţia costului muncii în Franţa şi în Germania", un mod de a lăuda eforturile de reformare ale Germaniei şi avantajul acesteia în termeni de competitivitate.

"Nu va exista o uniune economică şi monetară bună fără o uniune politică", sinonimă cu abandonarea suveranităţii, a mai spus ea. "Nu pot să vreau euroobligaţiuni şi să refuz orice control" asupra bugetelor naţionale, a adăugat cancelarul german.

Ea a amintit că pledează pentru un control bugetar mult mai strict în zona euro, permiţând Curţii Europene "să invalideze" bugete naţionale dezechilibrate, "dar acest lucru nu (place) anumitor state".

Viitorul Europei "se decide în lunile următoare, anul acesta", a conchis Merkel.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările