Afacerea Khashoggi. Turcia trimite în judecată 20 de saudiţi. Ce riscă acuzaţii în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi

Afacerea Khashoggi. Turcia trimite în judecată 20 de
saudiţi. Ce riscă acuzaţii în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi

Jurnalistul Jamal Khashoggi, pe coperta „Time” după ce a fost desemnat printre personalitatile anului 2018

Turcia a anunţat miercuri că a lansat urmăriri împotriva 20 de saudiţi, în urma unei anchete de peste un an cu privire la asasinarea editorialistului Jamal Khashoggi la Istabul în 2018, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biroul procurorului general din Istanbul a anunţat într-un comunicat că un act de acuzare a fost pregătit, ceea ce deschide calea unui proces, a cărui dată nu a fost încă anunţată.

Autorităţile turce au emis, de asemenea, mandate internaţionale de arestare.

În acest rechizitoriu, doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud (numit şi MBS) - fostul consilier Saoud al-Qahtani şi generalul Ahmed al-Asiri, fostul număr doi la serviciile de informaţii - sunt identificaţi drept cei care au comandat asaisnatul.

Ei sunt acuzaţi că au ordonat o ”omucidere voită premeditată, cu intenţia de a provoca suferinţă”.

În acelaşi document, alţi 18 suspecţi sunt acuzaţi de faptul că au luat parte la această crimă. Ei riscă toţi închisoarea pe viaţă.

În cadrul anchetei, poliţiştii turci au percheziţionat Consulatul Arabiei Saudite şi vehicule aparţinând misiunii diplomatice, au examinat facturi telefonice ale anumitor suspecţi şi au cules mărturii de la peste 50 de persoane.

Strangulat şi tăiat bucăţi

Jamal Khashoggi - un colaborator al ziarului The Washington Post şi un critic al regimului saudit, de care a fost iniţial apropiat - a fost asasinat în octombrie 2018 în sediul Consulatului Arabiei Saudite, unde s-a dus să ia un document.

Potrivit autorităţilor turce, el a fost strangulat, iar apoi cadavrul a fost tăiat bucăţi.

Rămăşiţele editorialistului nu au fost găsite niciodată.

Acest asasinat a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea lui MBS - desemnat de către oficiali turci şi american drept cel care a comandat asasinatul.

După ce au negat asainatull, iar apoi au avansat versiuni contradictorii, autorităţile saudite au anunţat că asasinatul a fost comis de către agenţi care au acţionat singuri.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările