Un tânăr considerat „viitorul Ucrainei”, ucis în luptă, a fost înmormântat în centrul Kievului VIDEO

Un tânăr considerat „viitorul Ucrainei”, ucis în luptă, a fost înmormântat în centrul Kievului VIDEO

Foto: Twitter

Un tânăr în vârstă de 24 de ani ucis în luptele din Harkov, a fost înmormântat sâmbătă, 18 iunie, la mănăstirea Sfântul Mihail cu Cupole de Aur din centrul capitalei ucrainene. Bărbatul era considerat o figură emblematică a mişcării pro-europene Maidan, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roman Ratuşnîi a murit joi, 9 iunie, lângă Izium, în regiunea Harkov, unde armata ucraineană luptă împotriva armatei Federaţiei Ruse, care a invadat Ucraina la 24 februarie. 
 
Patru militari au dus sicriul, sâmbătă dimineaţa, salutat de mulţime, în prezenţa a numeroşi soldaţi. Sicriul a fost depus la intrarea în mănăstire, unde a avut loc ceremonia funerară. 
 
Sute de persoane au participat la ceremonie, unele ţinând în mâini flori, alţii cu un drapel ucrainean pe spate. 
 
 
Ratuşnîi va fi îngropat la cimitirul Baikove, situat în sudul Kievului. 
 
Tânărul a fost unul dintre primii studenţi care au protestat la sfârşitul anului 2013 în Piaţa Independenţei. Acele proteste au lansat mişcarea de protest pro-europeană Maidan, care a determinat retragerea  preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, în anul 2014. 
 
Pe reţelele de socializare a apărut un val de reacţii în urma anunţului tragic a morţii lui Roman Ratuşnîi. Gary Lineker, legenda fotbalului englez, a redistribuit ştirea şi a scris în descriere „tragic”. 
 
 
„ În SUA, oameni ca el candidează pentru Congres şi devin politicieni proeminenţi. Şi el ar fi putut să urmeze o carieră în politică, dar a murit în lupta împotriva Rusiei. Roman avea 24 de ani, era unul dintre cei mai buni din generaţia sa. O pierdere uriaşă pentru Ucraina", a scris pe Twitter Ostap Iariş, un cunoscut jurnalist din Ucraina. 
 

   „Pe 9 iunie, Roman Ratushnîi, liderul comunităţii noastre, şeful ONG-ului „Let’s Protect Protasiv Yar” şi un militar al Brigăzii Mecanizate 93 Kholodnyi Yar, a fost ucis în luptă în apropiere de Izium

El a fost cel mai bun dintre noi, a fost mereu în fruntea fiecărei bătălii şi nu a arătat niciodată teamă. Am devenit o organizaţie datorită lui. În ciuda acestei pierderi grele, vom continua munca lui Roman, vom continua să ne schimbăm şi să ne construim societatea şi ţara”, au scris reprezentranţii ONG-ului într-o postare pe Facebook, conform Ukrinform.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările