Separatiştii pro-ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin la Mariupol

Separatiştii pro-ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin la Mariupol

Separatişti din estul Ucrainei FOTO EPA EFE

Separatiştii susţinuţi de ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin în oraşul-port Mariupol, din estul Ucrainei, spunând că sunt acum „proprietate de stat”, în primele astfel de măsuri împotriva transportului comercial, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mariupol, aflat în zona sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forţelor ruse şi separatiste în mai.  Autoproclamata Republică Populară Doneţk, prin intermediul ministerului său de externe, a informat două companii de transport maritim că navele lor au făcut obiectul „însuşirii forţate de bunuri mobile cu transformare forţată în proprietate de stat”, fără nicio compensaţie pentru proprietari, potrivit a două scrisori separate, potrivit sursei citate.
 
Oficialii din Doneţk nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii trimisă prin e-mail, în timp ce alţii nu au putut fi contactaţi prin telefon. Smarta Shipping, proprietarul vasului vrac Smarta, sub pavilion liberian, una dintre cele două nave confiscate, a declarat că a fost informat despre sechestru prin e-mail pe 30 iunie, considerând-o ilegală şi „împotriva tuturor normelor dreptului internaţional”.
 
„O astfel de însuşire forţată încalcă drepturile fundamentale ale omului în ceea ce priveşte drepturile de proprietate”, a spus compania într-un comunicat. „O astfel de acţiune reprezintă o ameninţare serioasă la adresa transportului maritim şi a siguranţei maritime”.
 
Compania a spus că Smarta a sosit la Mariupol pe 21 februarie pentru a încărca oţel şi a fost lovit de obuze pe 20 martie, deteriorând nava.  Celălalt vas confiscat este Blue Star I, sub pavilion Panama, potrivit scrisorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările