Cum vor fi rezolvate problemele de depozitare a cerealelor din Ucraina. Ţara mai avea 18 milioane de tone din recolta de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că a primit 17 milioane de dolari din partea Japoniei pentru a rezolva problemele de depozitare a cerealelor din Ucraina şi pentru a creşte exporturile, deoarece preţurile alimentelor la nivel mondial rămân aproape de niveluri record pe fondul războiului din ţară, relatează Reuters.

Fondurile ar ajuta Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, să depoziteze produsele din recolta curentă din iulie-august în huse de plastic şi containere de depozitare modulare, a precizat Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, transmite News.ro.

Porturile Ucrainei la Marea Neagră şi-au încetat operaţiunile de la lansarea invaziei ruse pe 24 februarie. Astfel, exporturile maritime au fost sistate, iar cerealele au rămas depozitate în silozuri. Drept consecinţă, preţurile cerealelor au crescut, declanşând o criză alimentară globală şi proteste în ţările în curs de dezvoltare.

„Fermierii din Ucraina se hrănesc pe ei înşişi şi hrănesc milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Rein Paulsen, directorul biroului FAO pentru situaţii de urgenţă şi rezilienţă.

„Asigurarea că pot continua producţia, stoca în siguranţă şi accesa pieţe alternative este vitală pentru a consolida securitatea alimentară în Ucraina şi în vederea asigurării că alte ţări dependente de import au o aprovizionare suficientă de cereale la un cost rezonabil”, a adăugat el.

FAO a menţionat că Ucraina încă mai avea 18 milioane de tone din recolta de cereale şi seminţe oleaginoase de anul trecut blocate în depozit, iar ţara se aştepta să recolteze alte 60 de milioane de tone în sezonul curent.

Cu toate acestea, aproximativ 30% din grânarele sale erau pline cu recolta din sezonul trecut, potrivit FAO.

Ucraina, care a livrat 44,7 milioane de tone de cereale în 2020/2021, încearcă să-şi exporte recolta pe cale rutieră, fluvială şi feroviara, dar dificultăţile logistice limitează volumele la cantitatea maximă de aproximativ 2 milioane de tone pe lună.

FAO a anunţat că va folosi noile fonduri obţinute cu scopul de a ajuta Ucraina să operaţionalizeze aceste rute alternative de export de cereale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite