Cum vor fi rezolvate problemele de depozitare a cerealelor din Ucraina. Ţara mai avea 18 milioane de tone din recolta de anul trecut

0
0
Silozuri - cereale - grane FOTO Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Organiza┼úia ONU pentru Alimenta┼úie ┼či Agricultur─â (FAO) a anun┼úat c─â a primit 17 milioane de dolari din partea Japoniei pentru a rezolva problemele de depozitare a cerealelor din Ucraina ┼či pentru a cre┼čte exporturile, deoarece pre┼úurile alimentelor la nivel mondial r─âm├ón aproape de niveluri record pe fondul r─âzboiului din ┼úar─â, relateaz─â Reuters.

Fondurile ar ajuta Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, s─â depoziteze produsele din recolta curent─â din iulie-august ├«n huse de plastic ┼či containere de depozitare modulare, a precizat Organiza┼úia ONU pentru Alimenta┼úie ┼či Agricultur─â, transmite News.ro.

Porturile Ucrainei la Marea Neagr─â ┼či-au ├«ncetat opera┼úiunile de la lansarea invaziei ruse pe 24 februarie. Astfel, exporturile maritime au fost sistate, iar cerealele au r─âmas depozitate ├«n silozuri. Drept consecin┼ú─â, pre┼úurile cerealelor au crescut, declan┼č├ónd o criz─â alimentar─â global─â ┼či proteste ├«n ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare.

ÔÇ×Fermierii din Ucraina se hr─ânesc pe ei ├«n┼či┼či ┼či hr─ânesc milioane de oameni din ├«ntreaga lumeÔÇŁ, a declarat Rein Paulsen, directorul biroului FAO pentru situa┼úii de urgen┼ú─â ┼či rezilien┼ú─â.

ÔÇ×Asigurarea c─â pot continua produc┼úia, stoca ├«n siguran┼ú─â ┼či accesa pie┼úe alternative este vital─â pentru a consolida securitatea alimentar─â ├«n Ucraina ┼či ├«n vederea asigur─ârii c─â alte ┼ú─âri dependente de import au o aprovizionare suficient─â de cereale la un cost rezonabilÔÇŁ, a ad─âugat el.

FAO a men┼úionat c─â Ucraina ├«nc─â mai avea 18 milioane de tone din recolta de cereale ┼či semin┼úe oleaginoase de anul trecut blocate ├«n depozit, iar ┼úara se a┼čtepta s─â recolteze alte 60 de milioane de tone ├«n sezonul curent.

Cu toate acestea, aproximativ 30% din grânarele sale erau pline cu recolta din sezonul trecut, potrivit FAO.

Ucraina, care a livrat 44,7 milioane de tone de cereale ├«n 2020/2021, ├«ncearc─â s─â-┼či exporte recolta pe cale rutier─â, fluvial─â ┼či feroviara, dar dificult─â┼úile logistice limiteaz─â volumele la cantitatea maxim─â de aproximativ 2 milioane de tone pe lun─â.

FAO a anunţat că va folosi noile fonduri obţinute cu scopul de a ajuta Ucraina să operaţionalizeze aceste rute alternative de export de cereale.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite