Sate pitoreşti din Italia oferă până la 28.000 de euro celor care vor să se mute acolo

Sate pitoreşti din Italia oferă până la 28.000 de euro celor care vor să se mute acolo

FOTO Facebook

Autorităţile din regiunea italiană Calabria au de gând să ofere până la 28.000 de euro pe o perioadă de maximum trei ani persoanelor care doresc să se mute în sate cu până la 2.000 de locuitori, în speranţa că acest lucru va reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei din aceste localităţi, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Satele pitoreşti se află fie lângă mare, fie aproape de munte – sau şi una, şi alta.

Pentru a obţine fondurile însă, noii rezidenţi trebuie să se angajeze să pornească o mică afacere, fie de la zero, fie prin preluarea ofertelor în domeniile căutate de municipalităţi. 

În plus, solicitanţii trebuie să îşi stabilească rezidenţa acolo şi să aibă cel mult 40 de ani. De asemenea, trebuie să fie pregătiţi să se mute în Calabria în termen de 90 de zile după ce le-a fost aprobată cererea. Autoriăţile locale speră că oferta va atrage tineri proactivi şi dornici de muncă.

Gianluca Gallo, consilier regional, a declarat pentru CNN că venitul lunar ar putea fi cuprins între 8.00 şi 1.000 de euro timp de 2-3 ani. O altă variantă ar fi o singură tranşă de finanţare pentru a sprijini lansarea unei noi activităţi comerciale - fie că este vorba de o pensiune, un restaurant, bar, fermă sau magazin. 
    
Denumit „venit de rezidenţă activă”, proiectul are ca scop şi să crească atracţia Calabrei ca loc pentru „muncă din sud” - versiunea din sudul Italiei pentru muncă la distanţă, - explică Gianpietro Coppola, primarul din Altomonte, localitate care participă la acest proiect. 

El spune că este o abordare mai bine direcţionată pentru revitalizarea comunităţilor mici decât vânzarea caselor cu un euro, un alt proiect de repopulare a localităţilor îmbătrânite din Italia.

"Vrem ca acesta să fie un experiment de incluziune socială. Atrage oamenii să locuiască în regiune, să se bucure de privelişte, să folosească locaţii neutilizate ale oraşului. Casele de un euro nu sunt cea mai bună modalitate de a revigora sudul Italiei”, spune Coppola.

Aplicaţiile pentru „venitul de rezidenţă activă” ar urma să fie lansate online în următoarele săptămâni. Regiunea Calabria a alocat deja peste 700.000 de euro pentru proiect.

Regiunea Molise şi oraşul Candela, din Puglia, au adoptat programe similare în anii trecuţi, ca alternativă la vânzarea caselor care se prăbuşesc pentru costul unui espresso.

"Scopul este de a stimula economia locală şi de a da o viaţă nouă comunităţilor mici”, adaugă Gallo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările