Rusia îşi suspendă începând de sâmbătă livrările de electricitate către Finlanda

Rusia îşi suspendă începând de sâmbătă livrările de electricitate către Finlanda

FOTO Shutterstock

Rusia urmează să-şi suspende livrările de electricitate către Finlanda - începând de sâmnbătă -, anunţă vineri furnizorul RAO Nordic Oy, deţinut în întregime de întreprinderea rusă InterRAO, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest anunţ intervine în contextul unei creşteri a tensiunilor între Moscova şi Helsinki, care şi-a anunţat voinţa de a adera ”fără întârziere” la NATO, o consecinţă a invaziei Ucrainei de către Rusia. 

Această intenţie finlandeză este văzută cu ochi foate răi de către Moscova, care a ameninţat deja cu o ripostă ”militaro-tehnică”. 

RAO Nordic Oy, cu sediul la Helsinki, nu a mai primit plata în contul energiei furnizate Finlandei de la 6 mai, afirmă într-un comunicat acest grup, care evocă o lipsă de mijloace în vederea plăţii electricităţii importate din Rusia. 

”Această situaţie este excepţională şi are loc pentru prima oară în peste 20 de ani”, se arată în comunicat. 

”Suntem, aşadar, obligaţi să suspendăm importul de electricitate începând de (sâmbătă) 14 mai”, anunţă furnizorul. 

”Sperăm ca situaţia să se îmbunătăţească în curând”, iar livrările din Rusia să se reia, adaugă grupul. 

”Eram pregătiţi de acest lucru şi nu va fi dificil. Putem face faţă cu un pic de importuri în plus din Suedia şi Norvegia”, a recaţionat la AFP un reprezentant al operatorului reţelei electrice finlandeze Fingrid, Timo Kaukonen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările