Probleme cu coruptia si in Uniunea Europeana

Lupta impotriva coruptiei se dovedeste o sarcina dificila si pentru tarile Uniunii Europene, nu doar pentru Romania si Bulgaria, carora li se reproseaza in raportul de tara in primul rand progresele

Lupta impotriva coruptiei se dovedeste o sarcina dificila si pentru tarile Uniunii Europene, nu doar pentru Romania si Bulgaria, carora li se reproseaza in raportul de tara in primul rand progresele slabe in acest domeniu. Raportul Transparency International pe anul acesta privitor la coruptie arata ca nici intr-o serie de tari din UE - cum sunt Grecia, Italia, Cehia si Polonia - nu s-au constatat imbunatatiri semnificative ale situatiei sau chiar nu s-a inregistrat nici un progres. Reiese, de asemenea, ca in tarile implicate in procesul de aderare la UE - Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia - s-au inregistrat progrese in combaterea coruptiei mai mult decat in alte tari din regiune care nu fac parte din Uniune. In ce priveste "clasamentul coruptilor" din UE, Polonia este "oaia neagra", in timp ce nordicii isi mentin reputatia de oameni curati, in frunte cu Finlanda, urmata indeaproape de Danemarca si Suedia. In vecinatatea UE, coruptia pare sa faca ravagii in Rusia si Belarus, unde fenomenul pare sa fie endemic si se constata chiar o inrautatire. Ucraina, in schimb, pare sa-si corecteze semnificativ imaginea la acest capitol odata cu instalarea noii puteri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările