Ministra de Interne a Marii Britanii a aprobat extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Daniel LEAL / AFP
Foto Arhivă / Daniel LEAL / AFP

Julian Assange, fondatorul Wikileaks va fi extrădat în SUA, conform aprobării date de ministra de Interne a Marii Britanii, Priti Patel. Assange are la dispoziţie 14 zile pentru a contesta decizia.

Instanţele au constatat că extrădarea nu ar fi „incompatibilă cu drepturile omului” şi că, în timp ce se află în SUA, „el va fi tratat corespunzător”.

Julian Assange este căutat de autorităţile americane pentru documente publicate pe WikiLeaks în 2010 şi 2011. El se află în închisoare în Marea Britanie de când a fost dat afară de la Ambasada Ecuadoriană din Londra în 2019 şi a fost arestat de poliţia britanică, după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azil.

Răspunzând deciziei instanţelor, Wikileaks a spus că este o „zi întunecată pentru libertatea presei şi democraţia britanică”. Decizia „nu este sfârşitul luptei”, a postat Wikileaks pe Twitter, spunând că va contesta decizia.

În mai 2019, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea în Marea Britanie pentru încălcarea cauţiunii, departamentul de justiţie al SUA a depus 17 acuzaţii împotriva lui Julian Assange pentru încălcarea Legii privind spionajul — susţinând că materialele obţinute de Wikileaks puneau vieţi în pericol, scrie BBC.

Echipa juridică a domnului Assange a susţinut că documentele clasificate publicate de Wikileaks, care se refereau la războaiele din Irak şi Afganistan, au dezvăluit faptele odioase ale SUA şi sunt în interesul public.

Curtea Supremă a decis în martie că acest caz nu a ridicat nicio întrebare juridică cu privire la asigurările pe care SUA le-au dat Regatului Unit cu privire la modul în care este probabil să fie tratat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite