Mesajul ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, de Ziua Unităţii Germane

Mesajul ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, de Ziua Unităţii Germane

Cord Meier-Klodt, ambasadorul  Republicii Federale Germania în România

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, abordează într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“ tema reunificării Germaniei şi drumul parcurs în acest sens în ultimii 27 de ani.

Pentru noi, germanii, ziua de 3 octombrie este o zi plină de bucurie: de 27 de ani, Germania este, din nou, o ţară unită! Am realizat multe în peste un sfert de secol: Germania s-a unificat nu doar din punct de vedere politic, ci şi economic şi cultural. 
 
Reunificarea a reprezentat un deplin succes, cu precădere sub aspect economic: începând cu 1990, noile landuri federale au beneficiat de finanţări de peste 1,5 bilioane de euro, s-au construit în jur de 2000 de kilometri de noi autostrăzi - artere vitale, care fac legătura între estul şi vestul Germaniei. 
 
Şi economia est-germană a evoluat bine, salariile medii situându-se, între timp, la un nivel aproape egal cu cel din landurile vest-germane, iar cota energiilor regenerabile la consumul federal total este mai mare în noile landuri federale.
 
De asemenea, şi domeniul universitar şi cel al cercetării din est prosperă: numărul absolvenţilor de studii superioare depăşeşte chiar, procentual, media landurilor vest-germane.
 
Dacă în Germania, astăzi, situaţia materială este aproape pe deplin uniformizată, unitatea germană trebuie, totuşi, să-şi dovedească caracterul puternic cu precădere acum, în faţa unor noi provocări politice. 

Subiecte precum securitatea externă şi cea internă, terorismul, migraţia şi stabilitatea europeană se află, în Germania, în centrul unei animate discuţii politice. 
 
Tocmai a fost ales, cu o participare la urne de peste 76%, un nou Bundestag a cărui componenţă politică oglindeşte diversitatea de opinii referitor la aceste subiecte dificile. 
 
Dar sunt ferm convins că noul guvern federal, aproape sigur tot sub conducerea Angelei Merkel, va alcătui o coaliţie stabilă care va continua pe coordonatele deja trasate de politică externă: consolidarea securităţii transatlantice şi implicarea fermă pentru o Uniune Europeană puternică, a valorilor comune, în care relaţiei româno-germane, clădită pe încredere şi parteneriat, îi revine un rol bine conturat!
 
La a 10-a aniversare a aderării României la Uniunea Europeană, Ziua Unităţii Germane ne îndeamnă să ne reamintim şi modul în care Europa noastră de astăzi s-a format, pornind de la căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier, în 1989, Europă care se confruntă acum, mai cu seamă după Brexit, cu o nouă şi majoră probă de foc. 
 
Este cu atât mai important să nu uităm curajul revoluţiei paşnice şi spiritul solidarităţii care au netezit drumul pentru unitatea germană şi pentru extinderea europeană, ci ca acestea să ne ghideze calea pentru a putea crea unitate şi în viitor, în pofida tuturor diferendelor. 
 
României şi vocii sale pro-europene le revine o importanţă deosebită, mai ales în lumina pregătirii primei sale preşedinţii a Consiliului UE. 
 
Acum, la 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, România se poate bizui pe partenerul său german, în plan politic, economic şi în ceea ce priveşte toate celelălate subiecte cu referire la viitor.
 
Cord Meier-Klodt
Ambasadorul Republicii Federale Germania în România

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: