Marea Britanie: omul care a condus ancheta în cazul Skripal, numit la conducerea serviciului de contraspionaj şi securitate internă

Marea Britanie: omul care a condus ancheta în cazul Skripal, numit la conducerea serviciului de contraspionaj şi securitate internă

Sediul MI5 FOTO EPA

Conducerea MI5, serviciul de contraspionaj şi securitate internă al Marii Britanii, i-a fost încredinţată luni lui Ken McCallum, care a condus ancheta cu privire la tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Seghei Skripal, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ken McCallum, care lucrează de 25 de ani în cadrul MI5, s-a ocupat în primii săi zece ani de carieră de dosarul nord-irlandez.

El a lucrat în domeniul ameninţării antiteroriste, a dezvoltat capacităţile MI5 în domeniul securităţii cibernetice şi a supervizat securitatea la Jocurile Olimpice (JO) de la Londra din 2012.

El a condus şi ancheta MI5 cu privire la tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal şi fiicei acestuia, Iulia, găsiţi inconştienţi în martie 2018, la Salisbury, după ce au fost otrăviţi cu noviciok, o substanţă neurotoxică creată în epoca sovietică şi moştenită de Rusia.

Autorităţile britanice au imputat acest atac regimului Putin, care şi-a negat vina, aşa cum procedează de fiecare dată în scopul dezinformării.

Zeci de diplomaţi ruşi şi occidentali au ajuns în mijlocul unui război al expulzărilor declanşat de această criză.

Ken McCallum îi succede la conducerea MI5 lui Andrew Parker, care se pensionează în aprilie.

El devine astfel al 18-lea director general al serviciului, înfiinţat în 1909.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: