„Măcelarul” mafiei siciliene Cosa Nostra, eliberat din închisoare după 25 de ani, în baza unei legi promovate de una dintre victimele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giovanni Brusca a omorât peste 150 de oameni pentru Cosa Nostra înainte să devină informator al poliţiei în anii 1990 FOTO Lannino/EPA via The Guardian
Giovanni Brusca a omorât peste 150 de oameni pentru Cosa Nostra înainte să devină informator al poliţiei în anii 1990 FOTO Lannino/EPA via The Guardian

Unul dintre cei mai prolifici asasini ai Cosa Nostra, Giovanni Brusca, 64 de ani, numit şi „măcelarul”, a fost eliberat săptămâna trecută după executarea unei sentinţe de 25 de ani, în baza unei legi propuse chiar de una din victimele sale, procurorul Giovanni Falcone, relatează The Guardian. Acesta din urmă a fost ucis cu o bombă amplasată sub şosea.

Giovanni Brusca a ucis mai mult de 150 de oameni pentru Cosa Nostra, potrivit propriei confesiuni, înainte să rupă jurământul tăcerii (omertà) şi să devină informator al poliţiei italiene.

El a fost eliberat săptămâna trecută în baza unei legislaţii pentru impunerea căreia a luptat procurorul Giovanni Falcone, şi care prevede reducerea sentinţelor mafioţilor ce se căiesc şi furnizează informaţii despre modul de operare a mafiei.

Vestea că asasinul autodeclarat al Cosa Nostra este un om liber a suscitat revolta politicienilor de dreapta care cer modificarea legii, în ciuda faptului că s-a dovedit eficientă şi a dus la arestarea a sute de mafioţi şi la spargerea codului tăcerii al Cosa Nostra.

„Gândul că Brusca este acum un om liber mă lasă mut. Oamenii spun că asta e legea, dar dacă este o lege nedreaptă atunci se impune modificarea ei”, a reacţionat guvernatorul Siciliei, Nello Musemeci.

„Sunt un animal. Am ucis mai mult de 150 de persoane şi nici măcar nu-mi amintesc numele lor”, spunea Brusca în confesiunea sa după ce a devenit informator. Brusca a comandat răpirea şi strangularea unui copil în vârstă de 11 ani al cărui cadavru a fost descompus în acid.

În ciuda trecutului de criminal violent, magistraţii sunt unanim de acord că în absenţa acestei legi promovată chiar de victima sa, Brusca poate n-ar fi stat o zi în închisoare, relatează The Guardian.

Asasinul Cosa Nostra a fost arestat pe 20 mai 1996 după ce a fost dat în vileag de trei mafioţi deveniţi informatori.

„Indignarea rudelor victimelor este de înţeles. Însă, dacă nu am fi avut această lege, nu am fi avut posibilitatea rezolvării a sute de crime. Legea nu este nimic altceva decât un pact încheiat cu infractorii în schimbul unor informaţii cheie în eforturile noastre de combatere a crimei organizate. Iar ca orice pact presupune şi un schimb”, spune Giuseppe Di Lello, un fost coleg al procurorului Falcone, care a făcut parte din echipele de investigaţii din anii 1980.

„Puţini sunt mai îndureraţi ca mine şi simt mai multă repulsie faţă de unul dintre cei mai demni de dispreţ criminali din istorie. În acelaşi timp, fratele meu a luptat îndârjit pentru aprobarea acestei legi care a permis soluţionarea a zeci de crime şi arestarea a numeroşi mafioţi”.

Legea care stipulează statutul de „colaborator al justiţiei” a fost propusă de Falcone la începutul anilor 1980, după ce a înţeles că o modalitate eficientă de a ajunge la mafioţi şi a le destructura clanurile este cooptarea celor din interior.

În 1984, când Falcone l-a convins pe Tommaso Buscetta poreclit „Şeful celor Două Lumi”, să depună mărturie împotriva grupului său, autorităţile italiene avea prea puţine informaţii despre mafia siciliană.Falcone a înţeles că acesta nu mai avea nimic de pierdut - grupurile rivale îi uciseseră o mare parte din familie - cei doi fii, un frate, un cumnat şi patru nepoţi. El a fost ce care a dezvăluit tot ce ştia despre Cosa Nostra - practici, organizare şi activităţi ilegale.

Graţie mărturiei sale, au fost arestaţi aproape 500 de mafioţi şi a fost posibil mega-procesul care a dus, în 1987, la condamnarea a 338 de criminali.

„Reducerea pedepsei se bazează pe un pact, nu pe pocăinţă”, a declarat Claudio Fava, preşedintele comisiei anti-mafie din Sicilia şi fiul regretatului jurnalist Giuseppe, ucis de mafie în 1984.

„Statul nu este responsabil pentru constatarea sincerităţii pocăinţei. Nu este un confesional.  90% dintre mafiosi care se transformă în informatori o fac ca o chestiune de strategie. Tatăl meu a fost ucis de un bărbat care a omorât 85 de persoane şi care a fost eliberat anul trecut după ce a devenit informator. Nu am nimic bun de spus despre el, dar datorită mărturiei sale, cazul nerezolvat al tatălui meu a fost redeschis după 10 ani ".

„Dacă mafia siciliană este mai slabă astăzi, suntem datori să îi fim recunoscători fratelui meu şi legii sale”, a spus Maria Falcone. „Eliminarea acesteia ar însemna să dăm înapoi 30 de ani. Ar însemna că lupta fratelui meu a fost în zadar. ”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite