Război în Ucraina. Rusia ar fi lansat peste 17.300 de atacuri împotriva unor ţinte civile. Ucraina a primit lansatoare de rachete M270

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 142-a zi de la startul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele Zelenski afirmă că Rusia trebuie recunoscută ca „stat terorist“ după ce a demonstrat acest lucru încă o dată prin atacul cu rachete de la Viniţa.

UPDATE 21.39 Ucraina anunţă că a primit sisteme lansatoare de rachete M270, dar nu spune cine le-a trimis

Ucraina a anunţat vineri că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă deja furnizat de Occident.

„Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov.


UPDATE 20.27 Moody's: Belarus a intrat în incapacitate de plată, la mai puţin de 3 săptămâni după Rusia

Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenţia de rating Moody's, scrie publicaţia Meduza.

Termenul în care ţara condusă de Alexandr Lukaşenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie, scriu jurnaliştii Meduza.

Ministerul de Finanţe de la Minsk a efectuat această plată în moneda naţională, rubla bielorusă, motiv pentru care deţinătorii de obligaţiuni nu au putut primi plăţile.

Agenţia Moody's notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.


UPDATE 19.26 CE interzice importurile de aur rusesc şi prelungeşte actualele sancţiuni încă şase luni

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o propunere comună cu privire la un nou pachet de măsuri, numit ”întreţinere şi aliniere”, pentru menţinerea şi consolidarea eficienţei celor şase pachete cuprinzătoare şi fără precedent de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

Pachetul introduce o nouă interdicţie asupra importului de aur rusesc, se arată într-un comunicat emis de executivul blocului comunitar.

Pachetul de ”întreţinere şi aliniere” clarifică o serie de dispoziţii menite ”să consolideze securitatea juridică pentru operatori şi aplicarea de către statele membre”.


UPDATE 18.49 Rusia se confruntă cu o penurie de cartofi prăjiţi. Succesoarea McDonald's: Producătorii refuză să ne aprovizioneze

Directorul companiei Vkusno & tochka, fostul lanţ de restaurante fast-food McDonald's Corp din Rusia, a declarat pentru RBC TV că producătorii de cartofi prăjiţi refuză să aprovizioneze ţara şi a avertizat că încercările de a creşte procesarea internă sunt pline de dificultăţi.

Compania americană McDonald's a părăsit Rusia drept răspuns la campania militară a Moscovei în Ucraina, după ce Occidentul a impus un val de sancţiuni economice. Astfel, compania a vândut toate restaurantele pe care le deţinea unui licenţiat local în luna mai, aminteşte Reuters.


UPDATE 17.33 General american, despre singurul avantaj al ruşilor pe câmpul de luptă: Forţele ucrainene au capacitatea să-şi recâştige teritoriile pierdute în război

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a apreciat joi că forţele ucrainene au capacitatea de a alunga forţele invadatoare ruse din teritoriile ocupate întrucât, ajunse la epuizare, „nu prea au ce să mai facă” în acest moment.

Vladimir Putin şi-a angajat aproape toate forţele în luptă şi totuşi a avut prea puţine câştiguri teritoriale după aproape cinci luni de război, crede generalul american Ben Hodges.

Continuarea aici


UPDATE 16.48 Rogozin, schimbat de la şefia Roscosmos. Presa din Rusia spune că Putin l-ar putea pune să coordoneze teritoriile ucrainene ocupate

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Dmitri Rogozin din postul de director al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

În locul lui a fost numit Iuri Borisov, care a fost până acum vicepremier. Borisov a preluat funcţia de viceprim-ministru responsabil de Complexul Industrial Militar Rus în 2018, funcţie care fusese ocupată până atunci de Rogozin.

Deşi nu s-au făcut anunţuri oficiale referitoare la funcţia pe care o va prelua Rogozin, site-ul de investigaţii Meduza susţine că acesta ar urma să lucreze în Administraţia prezidenţială a Rusiei şi chiar că este unul dintre candidaţii la funcţia de şef al Administraţiei prezidenţiale.


FOTO EPA-EFE

Dmitri Rogozin FOTO EPA-EFE

UPDATE 15.59 Ucraina susţine că peste 17.300 dintre atacurile ruşilor au fost asupra unor obiective civile şi doar 300 asupra unora militare

Rusia a lansat peste 17.300 de atacuri împotriva unor ţinte civile şi doar aproximativ 300 împotriva unor obiective militare în cele aproape cinci luni de la declanşarea invaziei în Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de interne ucrainean Egheni Ienin.

„În ultimul timp, am văzut atacuri îndreptate tocmai împotriva unor obiective civile. Am cerut în mod special un raport de sinteză despre câte rachete ruseşti au lovit ţinte militare şi câte ţinte civile. Pentru comparaţie, de la începutul agresiunii pe scară largă au avut loc 17.314 de atacuri asupra unor obiective civile şi puţin peste 300 asupra unor obiective militare”, a precizat Ienin.


UPDATE 15.12 Ucraina anunţă că „o mică porţiune” din Lugansk rezistă în faţa invadatorilor ruşi

Şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat vineri că trupele ruse nu reuşesc să ajungă la frontiera administrativă a regiunii Lugansk şi să spargă apărarea forţelor armate ucrainene. Pe 3 iulie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, anunţase preluarea controlului asupra întregii regiuni de către armata rusă.

„O mică porţiune din teritoriul Luganskului rezistă: trupele de ocupaţie nu pot ajunge la frontierele administrative ale regiunii. Ruşii nu reuşesc să spargă apărarea forţelor armate ucrainene în două aşezări”, menţionează Gaidai într-un mesaj pe contul său din Telegram.


UPDATE 14.04 Rusia anunţă că a lovit în Viniţa o reuniune a comandamentului Forţelor aeriene ucrainene

Armata rusă anunţă vineri că a vizat o reuniune a Forţelor aeriene ucrainene, în centrul Viniţei, un oraş ucrainean situat foarte departe de linia frontului, un bombardament sângeros, soldat cu cel puţin 23 de morţi, denunţat de comunitatea internaţională, relatează AFP.

Ministerul rus al Apărării anunţă într-un comunicat că rachete de tip Kalibr au fost lansate de pe mare şi au lovit ”casa armatei”, în acest oraş, în care avea loc o reuniune a ”comandamentului Forţelor aeriene ucrainene cu reprezentanţi ai furnizorilor străini de armament”.

”Din cauza acestui atac aerian, participanţii la reuniune au fost eliminaţi”, anunţă ministerul.

Rusia nu a recunoscut niciodată vreo eroare sau crimă a armatei sale în Ucraina şi dă asigurări, în mod sistematic, că atacă ţinte militare.

Ea acuză Ucraina de înscenarea unor bombardamente sau execuţii ale unor civili de către militari ruşi.

Potrivit armatei ucrainene, rachete ruseşti au atins parcarea unui imobil comercial în Viniţa, în care se află birouri şi magazine mici.

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise în acest atac.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat ”îngrozit”, iar Uniunea Europeană a denunţat noi ”atrocităţi” ruse.


UPDATE 14.02 Un britanic, Paul Urey, reţinut în aprilie de separatşti proruşi din Doneţk, a murit în detenţie

Britanicul Paul Urey, reţinut în aprilie de către forţe proruse, în estul Ucrainei, în timpul unei misiuni umanitare, porivit apropiaţilor acestuia, a murit în detenţie la 10 iulie, anunţă vineri separatistiştii, relatează AFP.

”În pofida gravităţii infracţiunilor (sale), Paul Urey primea un ajutor medical adecvat. Cu toate acestea, având în vedere diagnosticul său şi stresul, el a murit la 10 iulie”, anunţă într-o postare pe Telegram însărcinata separatistă cu drepturile omului în regiunea ucraineană Doneţk Daria Morozova.

Daria Morozova dă asigurări că acesta era un mercenar şi nu un lucrător umanitar.


UPDATE 13.51 Rachetele ruseşti au lovit două universităţi din Nikolaev VIDEO

 Raidurile aeriene au răsunat vineri dimineaţă la Nikolaev (sud) unde au avut loc 10 explozii puternice, a anunţat pe canalul de Telegram primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, potrivit presei ucrainene.

„De data aceasta, raşistî (aşa cum îi numesc ucrainenii pe ruşi) au lovit Nikolaev dimineaţa, în jurul orei 07:50, ştiind bine că în acest moment sunt deja mulţi oameni pe străzi. Adevăraţi terorişti!'', a scris el pe contul său de Telegram, potrivit Agerpres. La momentul respectiv echipele de salvare interveneau la faţa locului, bilanţul provizoriu fiind de doi răniţi.


UPDATE 13.37 Franţa a confirmat vineri că donează Kievului un laborator mobil de analize ADN şi dă asigurări că va continua să susţină ”lupta împotriva impunităţii” în Ucraina, unde Rusia este acuzată de crime de război, relatează AFP.

„Centrul de criză şi de susţinere de la Ministerul Afacerilor Europene şi Afacerilor Externe a furnizat (joi) la 14 iulie Procuraturii Generale a Ucrainei un laborator mobil nou de analiză rapidă şi expertiză ADN”, anunţă într-un comunicat Quai d'Orsay.

”Acest LAB'ADN este un dispozitiv (...) care permite operarea rapidă a unor analize genetice de la o mare cantitate de prelevări biologice”, precizează ministerul.


UPDATE 11.55 O analiză a unor imagini satelitare şi imagini de pe reţele de socializare dezvăluie o creştere brutală a numărului înmormântărilor în regiuni din Ucraina aflate sub ocupaţia Rusiei, mai ales la Mariupol, arată un raport publicat vineri de către Centrul Rezilienţei Informaţiei (CIR), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care luptă împotriva dezinformării, elatează AFP.

Centrul Rezilienţei Informaţiei a analizat şase zone din Ucraina care au fost sau sunt în continuare ocupate de Rusia.

„Informaţii din surse deschise pot oferi un acces fără precedent în spatele lniei frontului şi în zone ocupate de către forţe ruseşti”, subliniază directorul investigaţiilor CIR Benjamin Strick.

La cimitirul Starokrîmske din Mariupol (sud-est), de exemplu, autorii raportului estimează că aproximativ 1.000 de mormnte noi au apărut în decurs de cinci luni, de la 21 octombrie 2021 şi până la 28 martie 2022, la o lună după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ritmul înhumărilor a crescut, apoi, în mod puternic, iar în imagini satelitare apar 1.141 de morminte noiî n perioada 28 martie-12 mai, şi alte 1.700 de morminte noi de la 12 mai la 29 iunie, potivit autorilor raportului.

”Raportul nostru ilustrează presiunea extemă şi continuă exercitată asupra vieţii civile în Ucraina”, declară Benjamin Strick.

El consideră că ”înmormântări improvizate şi numărul tot mai mare de morminte, mai ales înăuntrul şi în jurul zonelor ocupate, sunt o ilustrare frapantă a numărului morţilor civili”.

Cercetătorii au ajuns la aceste cifre confruntând imagini satelitate cu date de geolocalizare provenind mai ales de pe reţele de socializare.

Aceste imagini dezvăluie tranşee mari în două locuri, în apropiere de Mariupol, la Pionerske şi Manguş, dar şi morminte săpate în pripă în jurul oraşului.

Ucraina estimează la 22.000 numărul civililor ucişi la Mariupol, teatrul unora dintre cele mai violente confruntări armate în război de până în prezent.

La Herson, un oraş situat în sudul Ucrainei, cucerit de ruşi, CIR estmează că 824 de morminte au fost săpate de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie, şi până la începutul lui aprilie.

Biroul ONU al Drepturilor Omului (OHCHR) estimează la 5.000 numărul civililor ucişi în Ucraina, însă recunoaşte că bilanţul real este probabil mult mai mare.


UPDATE 09.50 O fetiţă de 4 ani se numără printre copiii ucişi de atacul cu rachete al ruşilor la Viniţa. Ultimele ei ore de viaţă, surprinse în imagini

Liza Dmitrieva, în vârstă de patru ani, este unul dintre cei trei copii care au fost ucişi în bombardamentul de joi de la Viniţa, pe o stradă aglomerată. Copila era împreună cu mama sa care a reuşit să supravieţuiască, dar are răni grave.

Ultimele ore din viaţa fetei au fost surprinse în câteva fotografii care au fost rezumate într-un reportaj The Guardian.

Momentul exploziei uneia dintre rachetele ruseşti care au lovit joi oraşul ucrainean Viniţa a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. 

O serie de imagini şi videoclipuri postate pe Twitter o arată şi pe Liza, fetiţia de 4 ani care a murit în urma bombardamentului. Mama ei, Irian, şi-a pierdut un picior în urma atacului, dar a supravieţuit.

Femeia mergea cu fata sa la un centru de dezvoltare şi educaţie dintr-un oraş despre care se credea că este departe de linia frontului, la patru ore de mers cu maşina spre vest de capitala Kiev.

În prima filmare, la ora 9:38, Liza a fost surpinsă cum îşi plimbă căruciorul în culorile roz şi negru. Este îmbrăcată în alb şi are o geacă de blugi albastră, iar în păr are o clamă albă în formă de fluture.


UPDATE 08.00 Camerele de supraveghere au surprins atacul cu rachete al ruşilor asupra oraşului ucrainean Viniţa: oamenii fug şi se adăpostesc

Momentul exploziei uneia dintre rachetele ruseşti care au lovit joi oraşul ucrainean Viniţa a fost surprins de mai multe camere de supraveghere. În imagini se vede cum oamenii se aruncă la pământ sau fug pentru a se adăposti.

Una dintre camerele de supraveghere este situată într-o piaţă din oraş, unde se află şi o instalaţie de închiriat biciclete. Explozia nu este filmată direct, dar se vede momentul când aceasta are loc din reacţia trecătorilor.

În cadrele filmate de camera video apar bucăţi de materiale, resturi purtate de suflul exploziei, iar apoi întreaga scenă este acoperită de o umbră întunecată, provenită cel mai probabil de la norul de praf propagat de suflul exploziei. Oamenii aflaţi pe stradă fug să îşi caute un adăpost sau se trântesc la pământ. 

O altă filmare este dintr-un local aflat la aproximativ 500 de metri de locul exploziei, potrivit TPYXA. În imagini se vede cum geamurile se sparg de la suflul exploziei, iar oamenii din interior se pun la pământ.


UPDATE 05:45 Zelenski: Atacul de la Viniţa a demonstrat încă o dată că Rusia trebuie recunoscută ca stat terorist

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, că Rusia a demonstrat încă o dată că trebuie recunoscută ca stat terorist după atacul de la Viniţa, soldat cu decesul a 23 de persoane.

"Rusia şi-a arătat astfel atitudinea faţă de dreptul internaţional, faţă de Europa şi faţă de întreaga lume civilizată. După aceea, nimeni nu poate avea nicio îndoială că este nevoie cât mai curând posibil de un Tribunal Special pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, trebuie implementat cât mai curând un mecanism special de despăgubire, cu ajutorul căruia trebuie confiscate toate bunurile şi fondurile ruseşti din toate ţările lumii şi vizând despăgubiri pentru victimele terorii ruse. Este absolut necesar să se implementeze cât mai curând posibil astfel de restricţii împotriva exporturilor ruseşti de energie, care să nu permită teroriştilor să-şi acopere costurile în detrimentul comunităţii internaţionale. Teroarea este un virus. Şi dacă unul dintre terorişti rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alţii", a declarat Zelenski.


UPDATE 03:00 General ucrainean: Eliberarea Crimeei, Hersonului şi a teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei este inevitabilă

Eliberarea Crimeei, Hersonului şi a teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei este inevitabilă, a afirmat generalul Dmitro Marcenko, din forţele armate ale Ucrainei, relatează news.ro.

"Trebuie să ne pregătim cu mare atenţie pentru asta, trebuie să avem informaţii foarte bune, trebuie să pregătim artileria. Nu va fi rapid, dar este un eveniment inevitabil, iar mai devreme sau mai târziu se va întâmpla”, a declarat Marcenko.


UPDATE 00:00 Au fost găsite fragmente de rachete care au fost trase spre Viniţa

Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ucrainene a anunţat, pe Telegram, că au fost găsite resturi ale rachetelor ruseşti doborâte pe 14 iulie, de apărarea antiaeriană la Viniţa. Ruşii au lansat 5 rachete de tip Kalibr, dintre care doar două au putut fi doborâte de către apărarea aeriană ucraineană.

„Au fost găsite resturi de la rachetele doborâte pe 14 iulie de apărarea antiaeriană lângă Viniţa. Două din cinci rachete pe mare de tip Kalibr au fost distruse. Din păcate, doar două…”, se arată în comunicat, relatează Libertatea.ro. 


Ambasada SUA le-a cerut americanilor să părăsească Ucraina

Ambasada SUA la Kiev le-a cerut cetăţenilor americani să nu mai plece în Ucraina, iar cei care sunt deja aici, sunt rugaţi să plece cât mai rapid. 

„Situaţia de securitate în toată Ucraina continuă să fie brutală şi imprevizibilă din cauza atacurilor militare în curs ale Rusiei, a ostilităţilor active din ţară şi a condiţiilor de securitate incerte. Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii SUA să nu intre în Ucraina, iar cei din Ucraina să plece imediat folosind transportul terestru privat, dacă este sigur”, a transmis ambasada SUA într-un comunicat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite